ßßß Cookit - przepis na Pikantna zuba czosnkowa

Pikantna zuba czosnkowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
czosnek 7 ząbki
mały strąk ostrej papryki chili 1 sztuk
wermiszel 4 łyżek stołowych
bulion warzywny 2 kostek
olej 2 łyżek stołowych
posiekanej natki pietruszki 2 łyżek stołowych
słodka mielona papryka 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ząbki czosnku obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę chili umyć, dokładnie oczyścić z pestek, a miąższ bardzo drobno posiekać. W głębokim rondelku rozgrzać olej, włożyć pokrojony czosnek, posiekaną papryczkę chili i cały czas mieszając, smażyć przez minutę na małym ogniu, uważając, aby czosnek się nie zrumienił, bo wtedy olej nabierze gorzkiego smaku.
Do rondelka dolać litr wrzącej wody. Włożyć kostki bulionowe i od czasu do czasu mieszając,
doprowadzić zupę do wrzenia. Wsypać wermiszel. Gotować 4-5 minut. Zupę doprawić do smaku słodką mieloną papryką i ewentualnie solą oraz pieprzem. Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. Zamiast makaronu do zupy można dodać zacierki lub grzanki z uprażonego pieczywa.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zupy
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-18
Zwykłą sól najlepiej zamienić na sól czosnkową nie jest ona droga
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6492/Pikantna-zuba-czosnkowa