ßßß Cookit - przepis na PSTRĄG PIECZONY W SOSIE POMIDOROWYM

PSTRĄG PIECZONY W SOSIE POMIDOROWYM

nazwa

Wykonanie

Przepis na pieczonego pstrąga jest bardzo prosty i niewiarygodnie smaczny za sprawą pysznego, pomidorowego sosu z dodatkiem imbiru i czosnku.
W prostocie pychota, polecam.
SKŁADNIKI :
2 pstrągi wypatroszone
3 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru Pudliszki 30 %
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżka tartego imbiru
ostra papryka w proszku do smaku
natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Umyte i osuszone pstrągi nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach z każdej strony. Doprawiamy ryby solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy przecier, czosnek, imbir, olej, sok z cytryny i papryki w proszku. Powstała marynatą nacieramy pstrągi z każdej strony, w środku również.
Ryby grillujemy po kilka minut z każdej strony, lub pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Upieczone posypujemy natką pietruszki.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/06/pstrag-pieczony-w-sosie-pomidorowym-ryba.html