ßßß
Chermoula to tradycyjna marynata do mięs i ryb, która cieszy się dużą popularnością w Maroku, Libii, Tunezji i Algierii. Jest kilka sposobów jej przyrządzania, ale najczęściej taka marynata zawiera świeżą kolendrę, natkę pietruszki, kumin i czosnek. Ja zainspirowałam się marokańskim przepisem Alii. Idealnie byłoby ją podać z kuskusem lub marokańskim chlebkiem, ale pstrąg będzie pyszny również z pieczonymi ziemniakami. Polecam, smacznego:)Polecam też inne moje przepisy na pstrąga:) na 2 porcje:2 pstrągi na marynatę:mały pęczek świeżej kolendry,3 łyżki posiekanej natki pietruszki,3-4 ząbki czosnku,1-2 łyżeczki ostrej papryki,łyżeczka kuminu,2 łyżeczki soku z cytryny,4 plasterki cytryny,sól, pieprzkilka łyżek oliwy (u mnie ekologiczna oliwa ze sklepu Smaki Ziemi)Świeże zioła i czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z przyprawami. Dodać sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gęsta pasta (marynatę można też zmiksować w blenderze - wtedy łatwiej będzie ją rozprowadzić na rybie). Każdego pstrąga oprószyć solą i pieprzem, posmarować marynatą ich wnętrze i wierzch (warto zrobić 2-3 nacięcia na wierzchu). Odłożyć na 15-30 minut. Do każdej ryby włożyć po 2-3 plasterki cytryny, piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ryby).