Wykonanie
Uwielbiam zupę
pomidorową. I chyba nie znam nikogo kto jej nie lubi. Moja ulubioną robi od lat moja babcia. Najpierw robiła ją dla mnie teraz robi ją dla mojego syna. Bo to też jego ulubiona zupa. To naprawdę piękne.. Ale nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła swojej zakręconej wersji.
Pomidory są teraz pyszne i trzeba z tego korzystać. Robiłam już kiedyś krem z
pomidorów (tutaj) ale w wersji zimowej i teraz czas na letnią:) Ostrą, bo użyłam tureckiej marynowanej
papryki, pyszną i tak prostą że aż wstyd..A jeśli lubicie
paprykę to polecam także krem z
papryki z
kozim serem i chorizo .
Składniki:5-6 dużych
pomidorów1 litr
bulionusólpieprzrozmaryn1
papryczka chili (u mnie zielona marynowana ale może dowolna)1 tortillaWykonanie:
Pomidory pozbaw skóry (włóż je do miski i zalej wrzątkiem- nie zostawiaj ich tam zbyt długo:) i obierz). Pokrój na kawałki i podsmaż na
oleju aż się rozpadną. Zalej je
bulionem. Gotuj kilka minut i zmiksuj na gładki krem. Przypraw
solą i
pieprzem.
Rozmaryn podsmaż na suchej patelni przez kilka minut. Uważaj żeby go nie spalić. Gdy zacznie pachnieć przesyp go do moździerza i utłucz, Dodaj do zupy. Papryczkę pokrój w kawałki i posyp nią zupę.Tortillę pokrój na kawałki. Możesz ją albo przypiec w piekarniku albo na patelni. W obu przypadkach trzeba jej pilnować. Ja podpiekłam ją na suchej patelni do momentu aż stała się chrupiąca. Zajmuje to naprawdę tylko chwilę:) Podawaj ją do zupy.Smacznego!