Wykonanie
Nadszedł czas na
dynię. W zeszłym roku zrobiłam przepyszną zapiekankę z dyni, która wyglądała i smakowała fantastycznie. W tym roku powtórzę ją na pewno.Dzisiaj jednak nie miałam tyle czasu na przygotowanie posiłku, dlatego też postawiłam na standard, zupę krem z dyni. Wyszła świetnie dlatego też zapisuję proporcje. Sekretem jest
masło, na którym smażymy
czosnek i
paprykę, jego obecność nadaje tej zupie cudownego aromatu.
Składniki dla 4 osób:1 , 5 kg dyni4 ząbki
czosnku1/2
papryczki chilli1 l
bulionu2
papryki50 g
masłasól ziołowa,
pieprz do smakuW garnku roztopić
masło, wsypać
czosnek,
papryki pokrojone w spore kawałki i smażyć przez chwilę. Dodać
dynię pokrojoną w kostkę, zalać
bulionem i dusić pod przykryciem min. 15 minut. Kiedy
dynia będzie już miękka zblendować wszystko, posolić i popieprzyć do smaku i gotowe. Szybka i bardzo aromatyczna zupa krem. Ja dodałam do niej grzanek, oraz
piersi z kurczaka panierowanej w płatkach jęczmiennych, pokrojonej na kawałki :D