ßßß Cookit - przepis na Jajecznica z kabanosem

Jajecznica z kabanosem

nazwa

Wykonanie

Jest deszczowy weekend, więc jest czas na leniwe, poranne snucie się po mieszkaniu i nieśpieszne przygotowywanie pysznego śniadanka. A ponieważ jestem miłośniczką jajek w każdej postaci (no może za wyjątkiem takich na surowo, fuj) dziś kolejna wersja jajecznicy. Jajecznica "męska" - mięsna, lekko ostra, (dobra na kaca, jeśli dodać do niej nieco więcej chili;)) Tajemnica tej wersji tkwi w dobrze wysmażonej kiełbasce, z której w czasie długiej obróbki cieplnej, wytapia się smaczny tłuszczyk, na którym z kolei przysmaża się cebulka. Kabanosy zamieniają się w takie skwareczki, dzięki czemu jest co pochrupać.
Przepis, jak to na jajecznicę jest oczywiście banalny i ja w sumie poddaję tutaj jedynie pomysł, każdy wykończy go według własnego smaku.
6 jajek
2-3 laski niezbyt twardych kabanosów (mogą być drobiowe czy wieprzowe, czy jakie tam uda się Wam kupić, równie dobrze sprawdzi się inna cieniutka kiełbaska)
1 średnia cebula
sól, pieprz, papryka, ewentualnie chili
Kabanosy pokroić w plasterki (nie grubsze niż pół centymetra) wrzucić na patelnię (bez tłuszczu) i smażyć aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Gdy tłuszczu już jest sporo, a kiełbaski są lekko przypieczone, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wszystko smażymy, często mieszając, aż cebula będzie miękka i brązowa, a kabanosy dobrze przypieczone. Wlewamy jajka (wcześniej wbite do miseczki, to bardzo wygodne i szybkie), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu otrzymania pożądanej konsystencji jajek. Podawać od razu z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2012/08/jajecznica-z-kabanosem.html