Wykonanie
Pomimo iż, od dobrych kilku tygodni temperatura za oknem wyraźnie wskazuje nieuchronny początek jesieni to właśnie dzisiaj (tzn. 23 września) jest jej kalendarzowy początek. Niestety jesień kojarzy nam się ponurymi, chłodnymi, deszczowymi dniami. Dlatego też aby walczyć z tą nieprzyjemną aurą za oknem dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepis na rozgrzewającą i odchudzającą zupę, w której skład wchodzi m.in.
papryka chilli.
Papryczka chilli, a właściwie zawarta w niej kapsaicyna przyspiesza przemianę materii i wspomaga wytwarzanie ciepła w naszym organizmie. A jakie są wasze żywieniowe sposoby na walkę z jesiennym chłodem?
Składniki:
-1 litr
bulionu warzywnego (przepis tutaj)-1-2
ostre papryki chilli-1 duża
papryka-
pieprz ziołowy i
sól do smaku-1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku-500 ml
pomidorów w kartonieSposób przygotowania:1. Dokładnie myjemy i przekrajemy
paprykę na pół, wyjmujemy jej środek. Następnie pieczemy przez ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upływie tego czasu skóra z
papryki powinna łatwo odchodzić.2. Kroimy na bardo drobno
papryczkę chilli, z której uprzednio pozbyliśmy się ziaren.3. Do gorącego
bulionu dodajemy posiekaną
paprykę chilli i pokrojoną w drobną kostkę
paprykę (bądź też wedle uznania możemy ją zmielić za pomocą blendera). Gotujemy z
bulionem na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut.4. Dolewamy do zupy
pomidory z kartonu i gotujemy przez ok. 10 minut.5. Następnie doprawiamy zupę
pieprzem,
solą i łyżeczką
papryki słodkiej w proszku dla uzyskania jeszcze intensywniejszego
paprykowego smaku.
Smacznego!P.s. A co powiedzie na pyszny i rozgrzewający deser w postaci domowej, gorącej
czekolady do picia (przepis znajdziecie tutaj)?