Wykonanie
Lubicie nachosy? Ja uwielbiam!Nie wiem, czy wiecie, ale znacznie zdrowsze i smaczniejsze nachosy możecie zrobić sami w domu. To naprawdę proste, a przyjemność z chrupania ich przed tv podwójna :)Idealny pomysł gdy po zrobieniu tortilli na obiad zostaje parę placków, które otwarte szybko wysychają i twardnieją; lub gdy mają wpaść niezapowiedziani goście.Składniki:Nachosy:1 paczka gotowych tortilli lub tortille zrobione wg przepisu tuodrobina
oliwy z oliweksól,
pieprz,
ostra papryka,
zioła - wedle uznania*Dip:Około 10-12
pomidorków cherry1 duża
szalotka3-4 łyżki pokrojonej drobno w kostkę
papryki (u nas żółta)1 łyżka
oliwy2-4 łyżki
sosu pomidorowego z
chilli Tao-Tao
sól,
pieprz,
ostra papryka do smakuNachosyPlacki tortilli kroimy na ćwiartki i alb tak zostawiamy, albo kroimy jeszcze na mniejsze kawałki (ja wolę mniejsze ;)). Skrapiamy
oliwą i posypujemy
przyprawami wedle gustu, smaku i uznania.Układamy na blasze i pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni z termoobieiem. Warto zadbać o to, żeby nachosy nie nachodziły na siebie, bo wtedy część z nich będzie niedopieczona.Dip
Pomidorki kroimy na pół, po czym każdą połówkę na mniejszych 8 części. Dodajemy drobno pokrojoną
paprykę i
szalotkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy
oliwę,
sos pomidorowy i
przyprawy.Jeśli lubicie nachosy z
serem - warto je nim posypać w trakcie podpiekania.Smacznego :)