Wykonanie
Wczoraj miałam w planie zrobić klasyk- zapiekankę pasterską. Ale że Święta tuż tuż zmieniłam nieco
plany. I przynajmniej jest trochę zabawnie. Nie jestem pewna czy Rudolf były zadowolony gdyby spróbował tej zapiekanki ale moim zdaniem jest świetna:) To idealne zimowe jedzenie. Rozgrzewające i sycące, zdrowe i naprawdę przepyszne. Trochę czasochłonne... Ale czasami wolę gdy coś powoli się smaży a ja gotuję "z doskoku" w międzyczasie robiąc coś innego niż 20 minut ciągłego stania w kuchni. Cóż nie zawsze musi być ekspresowo:)
Składniki:2
marchewki1
pietruszka4
ziemniaki1
czerwona cebula2 ząbki
czosnku250- 300 g
mięsa mielonegopuszka
pomidorówpół puszki
kukurydzy (opcjonalnie)
czerwone wino (ok. pół szklanki choć można dodać więcej:))2 łyżki
masła2 łyżki
mąki2 szklanki
mleka2 łyżki
startego sera (plus trochę do posypania zapiekanki)
gałka muszkatołowasólpieprzoliwaWykonanie:
Marchewki,
pietruszkę i
ziemniaki obierz i gotuj aż lekko zmiękną.
Cebulę i
czosnek pokrój w kostkę. Przełóż wszystkie warzywa na patelnię, dodaj nieco
oliwy i smaż przez chwilę. Dodaj
mięso i
pomidory. Zalej wszystko
winem. Dopraw
solą i
pieprzem (możesz użyć także ulubionych przypraw). Duś pod przykryciem do momentu aż
mięso przestanie być surowe. W małym rondelku rozpuść
masło, dodaj
mąkę i wymieszaj. Stopniowo dodawaj
mleko dokładnie mieszając żeby pozbyć się grudek na końcu dodaj
ser. Mieszaj aż się rozpuści. Dopraw gałką,
solą i
pieprzem. Gdy sos zgęstnieje przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego i zalej je sosem. Posyp
serem. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez 25-30 minut.Smacznego!