Wykonanie
Tym razem wspominałyśmy wakacje w Grecji:)T ak spontanicznie postanowiłyśmy zrobić grecką musakę, nie wiedziałyśmy że to aż tak pracochłonna potrawa . Jest to danie o niezbyt wyrazistym smaku, pewnie niektórzy powiedzieliby że nawet mdła, ale mój mąż zajadał ze smakiem. . raczej nie dla amatorów tradycyjnej polskiej kuchni. :)Przepisów w internecie na musakę jest bardzo dużo, a nasz przepis zaczerpnęłyśmy z tej oto strony inspiracja
Składniki(dla ok. 5 osób)1,5kg
bakłażanów600g
mięsa mielonego500g
ziemniaków2 duże
cebule3 ząbki
czosnku6 dojrzałych
pomidorów(my dałyśmy
pomidory z puszki)2 łyżki
koncentratu pomidorowegooreganobazyliapół szklanki
oliwy z oliwekCynamon(w tradycyjnej kuchni greckiej nie może zabraknąć
cynamonu, my dałyśmy szczyptę do warstwy z
mięsa i
pomidorów . Trzeba uważać żeby nie dodać go za dużo ponieważ zdominuje smak całej potrawy)
natka świeżej
pietruszki(również nie może jej zabraknąć w daniu typowo greckim)Składniki na sos
pieprzsól4 łyżki
masła4 łyżki
mąki3 szklanki
mleka3
żółtka3 łyżki
startego seraWykonanieNa początek umyłyśmy i ugotowałyśmy w osolonej wodzie
ziemniaki oraz pokroiłyśmy i posoliłyśmy
bakłażany, ułożone na desce, na ręcznikach papierowych leżały około 30 min. Następnie
bakłażany smażyłyśmy z dwóch stron na
oliwie(układałyśmy ponownie na ręczniki papierowe w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu). Pokrojoną w kostkę
cebule oraz wyciśnięty
czosnek podsmażyłyśmy na patelni, do tego dodałyśmy
mięso i dusiłyśmy aż do miękkości, dodałyśmy
pomidory i koncentrat. Doprawiłyśmy do smaku. Całość dusiłyśmy około 20 min. Następnie, w osobnym, garnku przygotowałyśmy sos. Rozpuściłyśmy
masło i dodałyśmy
mąkę cały czas mieszając, trzymając na bardzo małym ogniu. Dodałyśmy
mleko cały czas mieszając trzepaczką aż składniki się połączyły, następnie dodałyśmy połowę
startego sera oraz 3
żółtka,
sól i
pieprz, po wymieszaniu i zagotowaniu sos był gotowy. Formę ze szkła żaroodpornego wysmarowałyśmy
oliwą i układałyśmy warstwowo, naprzemiennie wszystkie składniki. Na samym dole
bakłażany, później
mięso z
pomidorami,
ziemniaki(obrane ze skórki i pokrojone w plastry), na samej górze ułożyłyśmy plastry
pomidora i całość zalałyśmy sosem. Piekłyśmy przez 20 minut, następnie posypałyśmy całość
żółtym serem i po tym musaka piekła się jeszcze przez 40 minut w temperaturze ok. 200 st.
Sałatka greckaW oczekiwaniu na musakę przygotowałyśmy pyszną
sałatkę grecką.Składniki(dla dwóch osób)
Sałata(my dałyśmy mix
salat)1
pomidoroliwki(zielone lub czarne)pól kostki
ser fetasos do sałatki(np . 2 łyżki zi ół prowansalski ch, 2 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżki
wody,
sól pieprz)1
cebula czerwona(my nie dodałyśmy)Wykonanie
Sałatę porwać do miski, pokroić
pomidora w półksiężyce,
ser pokroić w kostkę, dodać
oliwki pokrojone w plasterki,
cebulę pokroić w półksiężyce całość polać sosem i wymieszać.
Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Do sałatki można podać świeży
chleb razowy.
opracowała Edyta