ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..dzień grecki..Musaka i sałatka grecka

Od kuchni..dzień grecki..Musaka i sałatka grecka

nazwa

Wykonanie

Tym razem wspominałyśmy wakacje w Grecji:)T ak spontanicznie postanowiłyśmy zrobić grecką musakę, nie wiedziałyśmy że to aż tak pracochłonna potrawa . Jest to danie o niezbyt wyrazistym smaku, pewnie niektórzy powiedzieliby że nawet mdła, ale mój mąż zajadał ze smakiem. . raczej nie dla amatorów tradycyjnej polskiej kuchni. :)Przepisów w internecie na musakę jest bardzo dużo, a nasz przepis zaczerpnęłyśmy z tej oto strony inspiracja
Składniki(dla ok. 5 osób)
1,5kg bakłażanów
600g mięsa mielonego
500g ziemniaków
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
6 dojrzałych pomidorów(my dałyśmy pomidory z puszki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano
bazylia
pół szklanki oliwy z oliwek
Cynamon(w tradycyjnej kuchni greckiej nie może zabraknąć cynamonu, my dałyśmy szczyptę do warstwy z mięsa i pomidorów . Trzeba uważać żeby nie dodać go za dużo ponieważ zdominuje smak całej potrawy)
natka świeżej pietruszki(również nie może jej zabraknąć w daniu typowo greckim)
Składniki na sos
pieprz
sól
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
3 żółtka
3 łyżki startego sera
Wykonanie
Na początek umyłyśmy i ugotowałyśmy w osolonej wodzie ziemniaki oraz pokroiłyśmy i posoliłyśmy bakłażany, ułożone na desce, na ręcznikach papierowych leżały około 30 min. Następnie bakłażany smażyłyśmy z dwóch stron na oliwie(układałyśmy ponownie na ręczniki papierowe w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu). Pokrojoną w kostkę cebule oraz wyciśnięty czosnek podsmażyłyśmy na patelni, do tego dodałyśmy mięso i dusiłyśmy aż do miękkości, dodałyśmy pomidory i koncentrat. Doprawiłyśmy do smaku. Całość dusiłyśmy około 20 min. Następnie, w osobnym, garnku przygotowałyśmy sos. Rozpuściłyśmy masło i dodałyśmy mąkę cały czas mieszając, trzymając na bardzo małym ogniu. Dodałyśmy mleko cały czas mieszając trzepaczką aż składniki się połączyły, następnie dodałyśmy połowę startego sera oraz 3 żółtka, sól i pieprz, po wymieszaniu i zagotowaniu sos był gotowy. Formę ze szkła żaroodpornego wysmarowałyśmy oliwą i układałyśmy warstwowo, naprzemiennie wszystkie składniki. Na samym dole bakłażany, później mięso z pomidorami, ziemniaki(obrane ze skórki i pokrojone w plastry), na samej górze ułożyłyśmy plastry pomidora i całość zalałyśmy sosem. Piekłyśmy przez 20 minut, następnie posypałyśmy całość żółtym serem i po tym musaka piekła się jeszcze przez 40 minut w temperaturze ok. 200 st.
Sałatka grecka
W oczekiwaniu na musakę przygotowałyśmy pyszną sałatkę grecką.
Składniki(dla dwóch osób)
Sałata(my dałyśmy mix salat)
1 pomidor
oliwki(zielone lub czarne)
pól kostki ser feta
sos do sałatki(np . 2 łyżki zi ół prowansalski ch, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, sól pieprz)
1 cebula czerwona(my nie dodałyśmy)
Wykonanie
Sałatę porwać do miski, pokroić pomidora w półksiężyce, ser pokroić w kostkę, dodać oliwki pokrojone w plasterki, cebulę pokroić w półksiężyce całość polać sosem i wymieszać. Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Do sałatki można podać świeży chleb razowy.
opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/03/od-kuchnidzien-greckimusaka.html