Wykonanie
Przyznaję, że u nas w
kraju nigdy nie próbowałam mussaki.
Jadłam ją za to w Anglii, a przepis który Wam dzisiaj podam stamtąd właśnie pochodzi. Mussaka natomiast oryginalnie jest daniem kuchni greckiej, i to nic innego jak
mielone mięso z
sosem pomidorowym, zapiekane z
serem i warzywami.MussakaMoussaka
Składniki:(porcja dla 8 osób)
1 duży
bakłażan2 duże
ziemniaki4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
masła500 dkg
mięsa mielonegosólpieprz1 średnia
cebula czerwona5 listków świeżej
bazylii4 gałązki
tymianku2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich1 puszka
pomidorów w zalewie1/2 szklanki
wytrawnego czerwonego winabeszamel: 2 szklanki
mleka, 1/4 szklanki
masła, 3,5 łyżki
mąki,
sól,
pieprz1 i 1/2 szklanki
startego sera parmezanPrzygotowanie:
Bakłażana pokroić w pół centymetrowe krążki, nasolić i odstawić na 30 minut aby puścił sok. Po upływie 30 minut na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek i smażyć
bakłażana, na średnim ogniu, na złoty kolor. Usmażonego wykładać na papierowy ręcznik.
Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki o grubości 1/2 centymetra. Włożyć do lekko osolonej
wody i gotować przez 15 minut. Po ugotowaniu odcedzić.W dużym garnku, na małym ogniu, stopić łyżeczkę
masła, dodać
mięso mielone, pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
zioła prowansalskie,
bazylię,
tymianek, 1 łyżeczkę
soli i 1/4 łyżeczki
pieprzu. Smażyć przez 5 minut po czym dodać
pomidory w zalewie oraz
wino. Wszystko dusić razem przez 30 minut.Beszamel sos. W garnku na małym ogniu rozpuścić
masło z
mąką. Zwiększyć ogień na średni i do
masła i
mąki stopniowo, bardzo wolno dolewać
mleko. Cały czas mieszając bardzo energicznie aby nie powstały grudki. Doprowadzić do zagotowania.Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć
ziemniaki. Polać je
połową mięsnego sosu. Na sos wyłożyć połowę
bakłażana. Polać połową sosu beszamel i posypać intensywnie
parmezanem. Na
parmezan położyć pozostałą część sosu
mięsnego, na niego ułożyć resztę
bakłażana, na
bakłażana pozostały beszamel i
parmezan.Zapiekać przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.Mussakę możemy serwować samą ale jest też świetna z grillowanym
pieczywem czosnkowym, najlepiej w tej roli sprawdza się
bagietka. Smacznego.