Wykonanie
W takie upały z jakimi ostatnio musimy się zmierzyć zupełnie nie chce mi się jeść. Ani stać przy garach i gotować. Wolę wtedy lekkie sałatki, kilka ruchów nożem..to wszystko na co mnie stać w tym skwarze. Korzystając z tego że stragany na targu uginają się od świeżych warzyw zrobiłam chłodnik. Orzeźwiająca bomba witaminowa bo to w zasadzie same warzywa. A dodatkowo można się nim naprawdę najeść jeśli poda się go w towarzystwie ugotowanych (lub odsmażonych)
młodych ziemniaków z
cebulką:)
Składniki:2 średnie
ogórkipęczek
rzodkieweklitr
maślanki2 ząbki
czosnkułyżka pokrojonego
koperkułyżka pokrojonego
szczypiorku2
jajka (w zależności od liczby osób)
sólpieprz3-4 ugotowane
ziemniakimała
cebulaWykonanie:
Ogórki i
rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Jajka ugotuj i pokrój na ćwiartki.
Maślankę wlej do garnka. Dodaj do niej
ogórki i
rzodkiewki.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do
maślanki. Posyp
szczypiorkiem i
koperkiem. Dopraw
solą i
pieprzem. Wymieszaj. Schładzaj do momentu podania minimum przez godzinę.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na wolnym ogniu żeby się nie przypaliła. Dodaj ugotowane
ziemniaki i przypiekaj aż staną się rumiane.Przed podaniem chłodnika na talerzu wyłóż
jajko i
ziemniaki. Zalej chłodnikiem.Smacznego!