Wykonanie
Trwa właśnie Różowy Tydzień, zorganizowany przez Szarlotka z blogu Cukiernicze Kreacje Charlotte. Wydarzenie to ma zwrócić uwagę na problem walki z nowotworami piersi. Pamiętajmy, jak wiele w tej kwestii zależy od nas: od naszej uwagi, regularnych badań - zarówno w gabinecie lekarskim jak i samodzielnych, oraz na szybkiej reakcji, kiedy tylko zauważymy coś, co wydaje się nam nietypowe. Nie wszystko co wydaje się "nietypowe" musi być groźne! A szybko wykryte realne zagrożenie może być skutecznie zwalczone. Bądźmy świadome siebie i własnego zdrowia.Z tej okazji przygotowałam pyszny chłodnik w wersji ekspresowej, :) którego optymistyczny kolor pomoże w przetrwaniu ponurej, deszczowo - śniegowej pogody za oknem.
1 litr gęstego
kefiru lub
maślanki1 krótki
ogórek1 pęczek
rzodkiewek1 łyżka posiekanego
koperkudymka ze
szczypiorem1 ząbek
czosnku4
jajkakoncentrat barszczu / soku z
buraka , ok. 100 ml
sól,
pieprz do smaku
Ogórka obrać, pokroić w małą kostkę, pół-plasterki lub zetrzeć na grubej tarce.
Rzodkiewki i
dymkę wraz ze
szczypiorem drobno posiekać. Warzywa dodać do
kefiru lub
maślanki. Dodać przeciśnięty ząbek
czosnku. Dodać koncentrat barszczu. Po kolorze poznamy, czy ilości jest wystarczająca. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać z
jajkami ugotowanymi na twardo.