ßßß Cookit - przepis na Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

nazwa

Wykonanie

Trwa właśnie Różowy Tydzień, zorganizowany przez Szarlotka z blogu Cukiernicze Kreacje Charlotte. Wydarzenie to ma zwrócić uwagę na problem walki z nowotworami piersi. Pamiętajmy, jak wiele w tej kwestii zależy od nas: od naszej uwagi, regularnych badań - zarówno w gabinecie lekarskim jak i samodzielnych, oraz na szybkiej reakcji, kiedy tylko zauważymy coś, co wydaje się nam nietypowe. Nie wszystko co wydaje się "nietypowe" musi być groźne! A szybko wykryte realne zagrożenie może być skutecznie zwalczone. Bądźmy świadome siebie i własnego zdrowia.
Z tej okazji przygotowałam pyszny chłodnik w wersji ekspresowej, :) którego optymistyczny kolor pomoże w przetrwaniu ponurej, deszczowo - śniegowej pogody za oknem.
1 litr gęstego kefiru lub maślanki
1 krótki ogórek
1 pęczek rzodkiewek
1 łyżka posiekanego koperku
dymka ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
4 jajka
koncentrat barszczu / soku z buraka , ok. 100 ml
sól, pieprz do smaku
Ogórka obrać, pokroić w małą kostkę, pół-plasterki lub zetrzeć na grubej tarce. Rzodkiewki i dymkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Warzywa dodać do kefiru lub maślanki. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać koncentrat barszczu. Po kolorze poznamy, czy ilości jest wystarczająca. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2009/10/Chlodnik-litewski.html