ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

nazwa

Wykonanie

O chłodnik prosiła mnie od dawna moja córka. Koniec końców nawet go nie tknęła, synowi też nie smakował. Za to ja z małżonkiem zjedliśmy z miłą chęcią.
Składniki:
2 pęczki botwinki
2 ogórki gruntowe
kilka rzodkiewek
1 - 2 ząbki czosnku
800 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
jajka
koperek, szczypiorek
2 - 3 łyżki zakwasu buraczanego (opcjonalnie)
sól, pieprz
Wykonanie:
Botwinkę umyć, buraczki wyszorować. Gałązki pokroić na 1 - 2 cm kawałki, a buraczki włożyć w całości do garnka i zalać wodą. Gotować przez kilka, kilkanaście minut, aż botwinka będzie miękka. Wyjąć z wody i ostudzić. Wody nie wylewać.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki pokroić na drobną kostkę. Przestudzone buraczki obrać i drobno pokroić. Jogurt / kefir / maślankę wlać do miski. Dodać pokrojone warzywa i przecisnąć czosnek. Dolać odrobinę wody z gotowania botwinki i ewentualnie zakwas buraczany. Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na minimum pół godziny, ale lepiej na dłużej. Jajka ugotować na twardo. Chłodnik podawać z koperkiem, szczypiorkiem i jajkiem na twardo.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/07/Chlodnik-z-botwinki.html