Wykonanie
O chłodnik prosiła mnie od dawna moja córka. Koniec końców nawet go nie tknęła, synowi też nie smakował. Za to ja z małżonkiem zjedliśmy z miłą chęcią.
Składniki:2 pęczki
botwinki2
ogórki gruntowekilka
rzodkiewek1 - 2 ząbki
czosnku800 ml
jogurtu naturalnego,
kefiru lub
maślankijajkakoperek,
szczypiorek2 - 3 łyżki zakwasu buraczanego (opcjonalnie)
sól,
pieprzWykonanie:
Botwinkę umyć,
buraczki wyszorować. Gałązki pokroić na 1 - 2 cm kawałki, a
buraczki włożyć w całości do garnka i zalać
wodą. Gotować przez kilka, kilkanaście minut, aż
botwinka będzie miękka. Wyjąć z
wody i ostudzić.
Wody nie wylewać.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rzodkiewki pokroić na drobną kostkę. Przestudzone
buraczki obrać i drobno pokroić.
Jogurt /
kefir /
maślankę wlać do miski. Dodać pokrojone warzywa i przecisnąć
czosnek. Dolać odrobinę
wody z gotowania
botwinki i ewentualnie zakwas buraczany. Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na minimum pół godziny, ale lepiej na dłużej.
Jajka ugotować na twardo. Chłodnik podawać z
koperkiem,
szczypiorkiem i
jajkiem na twardo.