ßßß Cookit - przepis na Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie

Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie

nazwa

Wykonanie

Gołąbki uwielbiamy! Najbardziej te z młodej kapusty. Ale i z włoskiej też robię. W zimie gdy kapusta jest twarda, robię gołąbki bez zawijania by oszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny obiad.
Składniki :
* pół kilograma mięsa mielonego z łopatki
* 1/4 główki kapusty
* 2 torebki ugotowanego ryżu
* cebula
* ząbek czosnku
* sól , pieprz
* jajko
* 3 łyżki kaszy manny bądź bułki tartej
* olej rzepakowy do smażenia
Sos pomidorowy :
* mały słoiczek przecieru pomidorowego
* pół litra bulionu warzywnego bądź rosołu
* łyżka kwaśnej śmietany
* sól , pieprz , cukier do smaku
Przygotowanie :
Kapustę poszatkować , posolić i odstawić na 20 minut. Do kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa z kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki i obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Obsmażyć. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku. Przygotować sos. Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany i całość wlać do garnka z gołąbkami. Gotować całość na małym ogniu 40 minut. Podawać z ziemniakami, ale i same w sobie są pyszne.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/01/goabki-bez-zawijania-w-pomidorowym-sosie.html