ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka gołąbkowa z mięsa gulaszowego - moja ulubiona

Zapiekanka gołąbkowa z mięsa gulaszowego - moja ulubiona

nazwa

Wykonanie

Zapiekanka gołąbkowa w wersji uproszczonej pojawiła się już na blogu tutaj (klik). Dzisiaj prezentuję Wam jej bogatszą wersję robioną z mięsa gulaszowego. Uwielbiam.... Zdecydowanie uwielbiam :)
Zapiekankę robi się stosunkowo szybo jeśli mamy wcześniej ugotowany gulasz lub mięso rosołowe. Nie ma zabawy w zwijanie gołąbków, które potem i tak dzieci rozwijają a kapustę odkładają na bok ;) Niestety u mnie to tak wyglądało. Można ułatwić i im i sobie ;) Zapiekanka jest przepyszna. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na farsz:
500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
500g łopatki (ugotowana jak na gulasz, lub mięsa rosołowego)
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
220g kaszy jęczmiennej
220g ryżu
sól, pieprz
Składniki na sos:
ok. 0,5 litra bulionu drobiowo - wołowego
1 cebula
1 przecier pomidorowy (200g)
majeranek
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
dodatkowo:
1/2 główki kapusty
kilka łyżek śmietany 12-18%
papryka słodka
Kaszę i ryż ugotować. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać, i podsmażyć na patelni.
Gulasz zmielić lub najlepiej zmiksować blenderem i wymieszać z mięsem mielonym (surowym). Dodać pozostałe składniki farszu i ugotowany ryż z kaszą. Wymieszać dokładnie i doprawić. Liście kapusty ugotować w osolonej wodzie.
Blaszkę natłuścić i wyłożyć spód liśćmi kapusty. Na to wyłożyć farsz gołąbkowy. Wierzch przykryć ponownie liśćmi kapusty. Posmarować kwaśną śmietaną i posypać czerwoną słodką papryką . Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 40 min w temp. 200 stopni.
W tym czasie przygotować sos. Do gorącego bulionu wlać przecier, drobno pokrojona cebulę i przyprawy. Zmiksować i gotować do zgęstnienia. Doprawić. Gotową zapiekankę podawać polaną sosem pomidorowym.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/07/zapiekanka-goabkowa-z-miesa-gulaszowego.html