Wykonanie
Oj chodziły za mną od dłuższego czasu i dziś mnie skutecznie dogoniły ;) Aniu specjalnie dla Ciebie :) Faszerowane
papryki "po mojemu" ;) Z podanej porcji wychodzi spora porcja. Polecam :)Składniki na farsz:500g
mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe lub wieprzowo-indycze)100g
boczku1 duża
cebula2-3 ząbki
czosnku100g
kaszy jęczmiennej100g
ryżusól,
pieprzSkładniki na sos:ok. 1 litra
bulionu drobiowo - wołowego1
przecier pomidorowy (200g)
majeraneksól,
pieprz1 łyżeczka
cukrudodatkowo:
papryki (kształtne w miarę płaskie dołem by bez problemu "ustały w naczyniu")
Kaszę i
ryż ugotować w osolonej wodzie.
Czosnek przecisnąć przez praskę,
cebulę drobno posiekać, i zeszklić na patelni.
Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę i zrumienić. Dodać do surowego
mięsa podobnie jak pozostałe składniki farszu. Wymieszać dokładnie i doprawić.
Papryki umyć, delikatnie odciąć z każdej górę tak by powstał "kapelusik".
Papryki wydrążyć w środku usuwając pestki. Do każdej nałożyć farsz i przykryć kapelusikiem. Układać w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos.Przecier rozpuścić w rosole. Dodać
cukier i
przyprawy. Sosem podlać
papryki. Całość posypać
majerankiem. Przykryć i zapiekać w temp 200 stopni przez 60 minut (wstawić do zimnego piekarnika) Sos powinien zgęstnieć, jeśli jednak wolicie dużo bardziej zawiesisty to oczywiście można go po zapieczeniu zagęścić
mąką (należy wtedy wyjąć
papryki, odlać sos, wsypać
mąkę, zagotować, zmiksować i już :) Można podawać posypane startym
żółtym serem, ale niekoniecznie ;) Smacznego :)