Wykonanie
Dzień dobry!Podobno w weekend majowy ma być aż 30 stopni!10 w piątek, 10 w sobotę i 10 w niedzielę ;-).Jednak przy odrobinie szczęścia może uda się Wam zorganizować grilla? Dzisiaj mam dla Was propozycję bardzo prostej surówki, która dobrze sprawdzi się jako dodatek do grillowanego
mięsa (my ją już wykorzystaliśmy jako dodatek do grillowanych
steków z wołowego
serca). Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, więc będziecie mogli się rozkoszować wolnym dniem, bez spędzania długiego czasu w kuchni.
Składniki:1 główka
młodej kapusty1 pęczek
koperku1 łyżka
oliwy z oliweksok z 1/2
cytrynysól,
pieprz,
cukieropcjonalnie
majonezWykonanie:Z
kapusty usuwamy kilka zewnętrznych liści (ale nie wszystkie), kroimy ją na 4 ćwiartki, usuwamy głąb i dokładnie myjemy. Następnie szatkujemy ją na bardzo cienkie paseczki (z liści zewnętrznych usuwamy gruby przerost i również drobno szatkujemy), wrzucamy do miski, posypujemy
solą i ugniatamy, aż
kapusta zmięknie. Dodajemy
oliwę, sok, posiekany drobno
koperek,
przyprawy i opcjonalnie
majonez.
Smacznego!