Wykonanie
Witajcie!Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z
ryżem czyli risotto.Tym razem
pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym
szpinakiem!
Dodatek
sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i
szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos
szpinakowy .Zapraszam!Składniki:120 g
ryżu arborio200 g mrożonego lub
świeżego szpinaku100 ml
białego wina500 ml
bulionu warzywnego1
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwysól,
pieprz100 g
sera gorgonzolakilka łyżek
masłaWykonanie:Rozmrożony
szpinak (lub świeży drobno poszatkowany) wrzucamy na rozgrzane
masło z rozdrobnionym
czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Odstawiamy na bok.
Cebulę i
czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną
oliwę, lekko szklimy, dodajemy
ryż i
wino.Gotujemy kilka minut, aż
wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu).
Wtedy dodajemy stopniowo
bulion, mieszamy, ciągle gotujemy.Kiedy
ryż przestanie chłonąć
bulion, do risotto dodajemy
ser, kilka łyżek
masła i
szpinak.Mieszamy, jeszcze kilka minut gotujemy. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego!