ßßß Cookit - przepis na Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto.
Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem!
Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy .
Zapraszam!
Składniki:
120 g ryżu arborio
200 g mrożonego lub świeżego szpinaku
100 ml białego wina
500 ml bulionu warzywnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
100 g sera gorgonzola
kilka łyżek masła
Wykonanie:
Rozmrożony szpinak (lub świeży drobno poszatkowany) wrzucamy na rozgrzane masło z rozdrobnionym czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Odstawiamy na bok.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, lekko szklimy, dodajemy ryż i wino.
Gotujemy kilka minut, aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu).
Wtedy dodajemy stopniowo bulion, mieszamy, ciągle gotujemy.
Kiedy ryż przestanie chłonąć bulion, do risotto dodajemy ser, kilka łyżek masła i szpinak.
Mieszamy, jeszcze kilka minut gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/10/risotto-ze-szpinakiem.html