Wykonanie
Witam!Lubicie risotto? Jeśli ktoś z Was jeszcze nie próbował, to jest to idealna chwila!Pyszne, kremowe risotto to idealne danie obiadowe, które każdy z Was polubi!
Suszone grzyby, własnoręcznie zbierane jesienią, dodatek wybornego włoskiego
sera i
białego wina - poezja ;-).Zapraszam!Składniki:120 g
ryżu arborio (ja użyłam brązowego arborio)2 garści
suszonych grzybów100 ml
białego wina500 ml
bulionu warzywnego1
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwysól,
pieprz100 g twardego
dojrzewającego sera (startego, np.
Grana padano)kilka łyżek
masłaWykonanie:Wieczorem, dzień przed przygotowaniem risotto
grzyby należy zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Następnie odsączyć je i drobno pokroić.
Cebulę i
czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną
oliwę, lekko szklimy, wrzucamy
ryż,
grzyby i dodajemy
wino.Dusimy kilka minut, aż
wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu).Wtedy dodajemy stopniowo
bulion, mieszamy, ciągle gotujemy. Idealne risotto powinno gotować się 18 minut, jednak ja polecam Wam zrobić takie jak lubicie.
Ryż nie musi być al dente.
Kiedy
ryż przestanie chłonąć
bulion, do risotto dodajemy
ser i kilka łyżek
masła. Mieszamy, jeszcze kilka minut gotujemy.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego!