Wykonanie
Składniki:200 g
ryżu arborio2 garści
suszonych grzybów200 g dyni (obranej i pokrojonej w małą kostkę)100 ml
białego winaok. 1 l
bulionu warzywnegokilka listków
szałwiikawałek kory
cynamonu1
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwysól,
pieprz100 g twardego
dojrzewającego sera (startego, np.
Grana padano)kilka łyżek
masłaWykonanie:Wieczorem, dzień przed przygotowaniem risotto
grzyby należy zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Następnie odsączyć je i drobno posiekać.
Cebulę i
czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną
oliwę razem z
szałwią, lekko szklimy, wrzucamy
ryż,
grzyby i dodajemy
wino.Przez kilka minut dusimy, aż
wino się zredukuje.Następnie dodajemy stopniowo
bulion, ciągle gotujemy, co jakiś czas mieszamy.
![](/Data/Images/www.poracoszjesc.pl\2013_slash_10_slash_risotto-dyniowo-grzybowe/l/-606901162.jpg)
Kiedy
ryż zacznie mięknąć dodajemy
dynię, jeśli będzie bardzo drobno pokrojona nie będzie potrzebowała długiego gotowania.W momencie gdy
ryż już całkowicie przestanie chłonąć
bulion, do risotto dodajemy
starty ser i kilka łyżek
masła. Mieszamy, jeszcze kilka minut gotujemy. Wyciągamy
cynamon.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego!