ßßß Cookit - przepis na Risotto dyniowo-grzybowe

Risotto dyniowo-grzybowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
200 g ryżu arborio
2 garści suszonych grzybów
200 g dyni (obranej i pokrojonej w małą kostkę)
100 ml białego wina
ok. 1 l bulionu warzywnego
kilka listków szałwii
kawałek kory cynamonu
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
100 g twardego dojrzewającego sera (startego, np. Grana padano)
kilka łyżek masła
Wykonanie:
Wieczorem, dzień przed przygotowaniem risotto grzyby należy zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Następnie odsączyć je i drobno posiekać.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z szałwią, lekko szklimy, wrzucamy ryż, grzyby i dodajemy wino.
Przez kilka minut dusimy, aż wino się zredukuje.
Następnie dodajemy stopniowo bulion, ciągle gotujemy, co jakiś czas mieszamy.
Kiedy ryż zacznie mięknąć dodajemy dynię, jeśli będzie bardzo drobno pokrojona nie będzie potrzebowała długiego gotowania.
W momencie gdy ryż już całkowicie przestanie chłonąć bulion, do risotto dodajemy starty ser i kilka łyżek masła. Mieszamy, jeszcze kilka minut gotujemy. Wyciągamy cynamon.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/10/risotto-dyniowo-grzybowe.html