Wykonanie
Składniki:200 g
ryżu arborio2 garści
suszonych grzybów200 g dyni (obranej i pokrojonej w małą kostkę)100 ml
białego winaok. 1 l
bulionu warzywnegokilka listków
szałwiikawałek kory
cynamonu1
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwysól,
pieprz100 g twardego
dojrzewającego sera (startego, np.
Grana padano)kilka łyżek
masłaWykonanie:Wieczorem, dzień przed przygotowaniem risotto
grzyby należy zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Następnie odsączyć je i drobno posiekać.
Cebulę i
czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną
oliwę razem z
szałwią, lekko szklimy, wrzucamy
ryż,
grzyby i dodajemy
wino.Przez kilka minut dusimy, aż
wino się zredukuje.Następnie dodajemy stopniowo
bulion, ciągle gotujemy, co jakiś czas mieszamy.
Kiedy
ryż zacznie mięknąć dodajemy
dynię, jeśli będzie bardzo drobno pokrojona nie będzie potrzebowała długiego gotowania.W momencie gdy
ryż już całkowicie przestanie chłonąć
bulion, do risotto dodajemy
starty ser i kilka łyżek
masła. Mieszamy, jeszcze kilka minut gotujemy. Wyciągamy
cynamon.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego!