ßßß Cookit - przepis na Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis na tort, który przygotowałam z okazji swoich urodzin. Muszę przyznać, że to jeden z najsmaczniejszych tortów, jaki do tej pory robiłam. Niestety nie mam większej ilości zdjęć, a także ujęcia przekroju tortu, ponieważ fotografowałam go tuż przed podaniem na stół. Tort gościom posmakował na tyle, że nie pozostał po nim nawet okruszek. Musicie mi jednak uwierzyć na słowo, że mocno kakaowe blaty ciasta bardzo dobrze komponowały się z czerwienią kremu truskawkowego ;).
Składniki:
kakaowe ciasto:
200 ml mleka
170 ml oleju
4 jajka
200 g mąki pszennej
1 i ½ szklanki cukru (330 g)
½ szklanki kakao (około 70 g)
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
krem truskawkowy:
500 g serka mascarpone
500 g truskawek
180 g cukru
sok z ½ cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady (90 g)
25 g masła
1 stołowa łyżka mleka (15 ml)
do dekoracji:
kawałki mlecznej i gorzkiej czekolady
250 g odszypułkowanych truskawek
Przygotowanie:
ciasto:
Blaty ciasta pieczemy przynajmniej kilka godzin przed złożeniem tortu, a najlepiej dzień przed. Ważne jest także, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
W naczyniu delikatnie roztrzepujemy jajka wraz z cukrem. Dodajemy mleko oraz olej. Mieszamy do połączenia składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, sodę, kakao oraz proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy (bez użycia miksera), aż składniki dokładnie się połączą.
Dno okrągłej formy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy gotową masą. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 60-70 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu studzimy je na kratce. Jeśli ciasto wyrośnie z lekkim wybrzuszeniem, to po jego ostudzeniu, należy je odciąć, tak aby wyrównać powierzchnię. Ułatwi to późniejszą dekorację.
krem:
Na początek przygotowujemy frużelinę. W rondelku mieszamy truskawki razem z cukrem, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez kilka minut, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Dodajemy do niej kilka łyżek soku powstałego podczas gotowania truskawek, a następnie mieszamy z pozostałą częścią frużeliny truskawkowej. Całość odstawiamy do lodówki, aby zgęstniała. Masę należy pilnować, aby nie zastygła całkowicie w postaci galaretki. Gdy jest już gęsta i mocno schłodzona, miksujemy ją, dodając po łyżce serek mascarpone. Gotowym kremem przekładamy ciasto.
polewa:
Czekoladę łamiemy w kostki. Dodajemy masło oraz mleko. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Gdy polewa jest gotowa, odstawiamy ją do ostudzenia, wówczas zacznie gęstnieć.
złożenie tortu:
Ciasto przekrawamy na trzy części. Pierwszy blat układamy na paterze i smarujemy go ⅓ kremu truskawkowego. Układamy drugi blat i wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy kawałkami gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Wierzch tortu oblewamy tężejącą polewą czekoladową i dekorujemy kawałkami świeżych truskawek. Przed podaniem mocno schładzamy.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/07/tort-truskawkowy.html