ßßß
Składniki:kakaowe ciasto:200 ml mleka170 ml oleju4 jajka200 g mąki pszennej1 i ½ szklanki cukru (330 g)½ szklanki kakao (około 70 g)½ łyżeczki sody oczyszczonej1 i ½ łyżeczki proszku do pieczeniakrem truskawkowy:500 g serka mascarpone500 g truskawek180 g cukrusok z ½ cytryny2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody3 łyżeczki żelatyny50 ml gorącej wodypolewa:1 tabliczka mlecznej czekolady (90 g)25 g masła1 stołowa łyżka mleka (15 ml)do dekoracji:kawałki mlecznej i gorzkiej czekolady250 g odszypułkowanych truskawekPrzygotowanie:ciasto:Blaty ciasta pieczemy przynajmniej kilka godzin przed złożeniem tortu, a najlepiej dzień przed. Ważne jest także, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.W naczyniu delikatnie roztrzepujemy jajka wraz z cukrem. Dodajemy mleko oraz olej. Mieszamy do połączenia składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, sodę, kakao oraz proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy (bez użycia miksera), aż składniki dokładnie się połączą.Dno okrągłej formy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy gotową masą. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 60-70 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu studzimy je na kratce. Jeśli ciasto wyrośnie z lekkim wybrzuszeniem, to po jego ostudzeniu, należy je odciąć, tak aby wyrównać powierzchnię. Ułatwi to późniejszą dekorację.krem:Na początek przygotowujemy frużelinę. W rondelku mieszamy truskawki razem z cukrem, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez kilka minut, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Dodajemy do niej kilka łyżek soku powstałego podczas gotowania truskawek, a następnie mieszamy z pozostałą częścią frużeliny truskawkowej. Całość odstawiamy do lodówki, aby zgęstniała. Masę należy pilnować, aby nie zastygła całkowicie w postaci galaretki. Gdy jest już gęsta i mocno schłodzona, miksujemy ją, dodając po łyżce serek mascarpone. Gotowym kremem przekładamy ciasto.polewa:Czekoladę łamiemy w kostki. Dodajemy masło oraz mleko. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Gdy polewa jest gotowa, odstawiamy ją do ostudzenia, wówczas zacznie gęstnieć.złożenie tortu:Ciasto przekrawamy na trzy części. Pierwszy blat układamy na paterze i smarujemy go ⅓ kremu truskawkowego. Układamy drugi blat i wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy kawałkami gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Wierzch tortu oblewamy tężejącą polewą czekoladową i dekorujemy kawałkami świeżych truskawek. Przed podaniem mocno schładzamy.Smacznego!