Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na tort, który przygotowałam z okazji swoich urodzin. Muszę przyznać, że to jeden z najsmaczniejszych
tortów, jaki do tej
pory robiłam. Niestety nie mam większej ilości zdjęć, a także ujęcia przekroju
tortu, ponieważ fotografowałam go tuż przed podaniem na stół. Tort gościom posmakował na tyle, że nie pozostał po nim nawet okruszek. Musicie mi jednak uwierzyć na słowo, że mocno
kakaowe blaty ciasta bardzo dobrze komponowały się z czerwienią kremu
truskawkowego ;).
Składniki:
kakaowe ciasto:200 ml
mleka170 ml
oleju4
jajka200 g
mąki pszennej1 i ½ szklanki
cukru (330 g)½ szklanki
kakao (około 70 g)½ łyżeczki
sody oczyszczonej1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczeniakrem
truskawkowy:500 g
serka mascarpone500 g
truskawek180 g
cukrusok z ½
cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej rozpuszczone w odrobinie ciepłej
wody3 łyżeczki
żelatyny50 ml gorącej
wodypolewa:1 tabliczka
mlecznej czekolady (90 g)25 g
masła1 stołowa łyżka
mleka (15 ml)do dekoracji:kawałki
mlecznej i
gorzkiej czekolady250 g odszypułkowanych
truskawekPrzygotowanie:ciasto:Blaty ciasta pieczemy przynajmniej kilka godzin przed złożeniem
tortu, a najlepiej dzień przed. Ważne jest także, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.W naczyniu delikatnie roztrzepujemy
jajka wraz z
cukrem. Dodajemy
mleko oraz
olej. Mieszamy do połączenia składników. Do osobnej miski przesiewamy
mąkę,
sodę,
kakao oraz
proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy (bez użycia miksera), aż składniki dokładnie się połączą.Dno okrągłej formy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy gotową masą. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 60-70 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu studzimy je na kratce. Jeśli ciasto wyrośnie z lekkim wybrzuszeniem, to po jego ostudzeniu, należy je odciąć, tak aby wyrównać powierzchnię. Ułatwi to późniejszą dekorację.krem:Na początek przygotowujemy frużelinę. W rondelku mieszamy
truskawki razem z
cukrem, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez kilka minut, aż
owoce puszczą sok, a
cukier się rozpuści. Wówczas dodajemy
sok z cytryny oraz
mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej
wody. Dodajemy do niej kilka łyżek soku powstałego podczas gotowania
truskawek, a następnie mieszamy z pozostałą częścią frużeliny truskawkowej. Całość odstawiamy do lodówki, aby zgęstniała. Masę należy pilnować, aby nie zastygła całkowicie w postaci
galaretki. Gdy jest już gęsta i mocno schłodzona, miksujemy ją, dodając po łyżce
serek mascarpone. Gotowym kremem przekładamy ciasto.polewa:
Czekoladę łamiemy w kostki. Dodajemy
masło oraz
mleko. Rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, cały czas mieszając. Gdy polewa jest gotowa, odstawiamy ją do ostudzenia, wówczas zacznie gęstnieć.złożenie
tortu:Ciasto przekrawamy na trzy części. Pierwszy blat układamy na paterze i smarujemy go ⅓ kremu
truskawkowego. Układamy drugi blat i wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Boki
tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy kawałkami gorzkiej oraz
mlecznej czekolady. Wierzch
tortu oblewamy tężejącą
polewą czekoladową i dekorujemy kawałkami świeżych
truskawek. Przed podaniem mocno schładzamy.Smacznego!