Wykonanie
Mocno
czekoladowe, delikatne i wilgotne ciasto z
truskawkami z
serową polewą jest doskonałym połączeniem smaków: słodko-gorzko-
owocowo-
serowego.Polewą w dół/na talerzyku/ też się da zjeść.....
Składniki:
150 g
czekolady gorzkiej1 łyżka
kakao3
jajka150 g
mąki pszennej200 g kremowego serka/stracchino/100 g
masła100 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia150- 200 g
truskawekzapach waniliowy/lub inny dowolny/ na polewę:100 g
białej czekolady80 g
śmietanki kremówki50 g
serka mascarponeWykonanie:-Rozpuścić w kąpieli
wodnej czekoladę gorzką.-
Masło utrzeć/w mikserze/z
cukrem, dodawać po jednym
jajku ,a następnie stopniowo po trochę
sera.- Połączyć masę z ostudzoną
czekoladą- wciąż ucierając.Na koniec dodać
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, dodać pokrojone
truskawki.Ciasto piec w foremce keksowej/wysmarować dokładnie masłem/ ok.45 min w temp.160- 170 st .-Przygotować polewę:
śmietanę mocno podgrzać, a następnie dodać do niej kawałki
białej czekolady.-Wystudzić i połączyć z
serkiem mascarpone.-Polewę wstawić do lodówki aby stężała.-Wystudzone ciasto polać tężejącą białą polewą /jest dość miękka/.
Do upieczenia tego ciasta użyłam
sera stracchino/miękki, kremowy, ma jednolitą konsystencję, łatwo się topi, w smaku jest łagodny, mocno
mleczny ,ale
odrobi nę cierpki. Nie jestem pewna, czy jest on dostępny wszędzie,ale eksperymenty w kuchni są mile widziane i zawsze można znaleźć coś w zamian.Kilka informacji o "Stracchino" można przeczytać tutaj i tutaj