Wykonanie
Myślałam, że wraz z nadejściem wakacji
będę miała więcej czasu na blogowanie. Tymczasem okazało się, że jak zwykle dzieje się coś, muszę być gdzieś i.... czasu brak. Ten przepis musiał czekać 2 tygodnie zanim nadeszła jego kolej. A przyczyna była bardzo prosta. Zrobiliśmy sobie mały wypad do Lwowa. O tym jak urzekło mnie to miasto, chciałabym napisać w innym
poście, ale teraz wspomnę tylko o tym, że jeśli macie kilka dni urlopu, to naprawdę nie ma się nad czym zastanawiać. Lwów skradł nasze
serca, nie tylko pod kątem tego, że jest to niesamowicie klimatyczne miasto, ale przede wszystkim dlatego, że w ciągu kilku dni zjadłam tyle, że nie byłam w stanie się ruszać. Poważnie. A wszystko było po prostu genialne!Wracając do ciasta. Robiłam je pierwszy raz dawno temu, na urodziny mojego
męża i pamiętam, że okazało się
hitem. Moje koleżanki długo je wspominały. Tym razem pokombinowałam i dodałam do niego
truskawki i uważam, że lepiej być nie może... No ewentualnie rozważyłabym wykorzystanie
malin. Nie jestem entuzjastką pieczenia ciast, ale to jest absolutnie doskonałe i warto je zrobić. Jeśli lubicie
czekoladę, koniecznie musicie wypróbować!
Składniki: na ciasto:225 g
mąki pszennej2 łyżki ciemnego
kakao150 g
masła2 łyżki drobnego
cukru1-2 łyżki zimnej
wodynadzienie:175 g
masła350 g
cukru trzcinowego3
jajka4 łyżki ciemnego
kakao150 g
gorzkiej czekolady (dobrej jakości)300 ml
śmietany kremówkitruskawkiWykonywanie:
Mąkę i
kakao przesiej do miski. Dodaj
masło i rozetrzyj je z
mąką. Wysp
cukier i zimna
wodę. Ugnieć ciasto do momentu aż składniki się połączą, ale niezbyt długo.
Zwiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok 15 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż na blachę do pieczenia tarty. Przykryj pergaminem i wysp
suchą fasolę, piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie usuń
fasolę i piecz jeszcze przez 10 minut w temp. 160 stopni.Przygotuj nadzienie.
Masło utrzyj z
cukrem i stopniowo dodawaj
jajka i
kakao. Stop
czekoladę, a gdy lekko przestygnie (tak, żeby nie wylądować z
czekoladową jajecznicą) dodaj ją do masy jajecznej. Wszystko ubijaj aż składniki się połączą. Przelej masę na spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Do momentu aż nadzienie się zetnie. Gdy
tarta całkiem się wystudzi, ułóż na niej pokrojone
truskawki. Ubij kremówkę i ułóż na truskawkach. Ozdób kawałkami
czekolady. Przed podaniem przechowuj w lodówce.Smacznego!