Wykonanie
Składniki na ciasto brownie:100 g
gorzkiej czekolady130 g
masła3
jajka80 g
mąki pszennej3 łyżki
kakao¾ szkl.
cukruSkładniki na krem:1 paczka budyniu
waniliowego½ szkl.
cukru½ kostki
masłaSkładniki na karmel:¾ szkl.
cukru¼ szkl.
wody1/3 szkl.
śmietany kremówki (36 %)Na wierzch:200 g niesolonych
orzeszków ziemnychWykonanie:Ciasto brownieW rondlu rozpuszczamy
masło z pokruszoną
czekoladą, od czasu do czasu mieszając do połączenia składników, odstawiamy do przestygnięcia.W misce za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy
jajka z
cukrem, wlewamy
czekoladę z
masłem i mieszamy. Do miski z mokrymi składnikami przesiewamy
mąkę i
kakoa, mieszamy do połączenia.Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 23 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia). Brownie pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 20 min. do suchego patyczka.Krem
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawimy do przestygnięcia.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę.
Budyń miksujemy dodając po łyżce utartego
masła.KarmelW małym rondlu zagotowujemy
wodę z
cukrem, nie mieszając, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 15 – 20 min. aż
cukier zacznie się karmelizować (nabierać złotego koloru). Rondel zestawimy z ognia, dolewamy
śmietanę mieszając do połączenia składników (masa po oddaniu
śmietany będzie się mocno pienić). Odstawimy do przestygnięcia.Ciasto brownie kroimy na dwa krążki. Jedną część układamy na paterze, smarujemy kremem, przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch ciast również smarujemy kremem, posypujemy uprażonymi na patelni
orzechami i polewamy karmelem.Smacznego!