Wykonanie
Rolada czekoladowa od razu przyszła mi na myśl, gdy usłyszałam o
Czekoladowym Weekendzie. Od dawna nosiłam się z zamiarem umieszczenia jej na blogu, bo przepis jest znakomity. Ciasto jest proste do wykonania, dodatkowo sprężyste i nie łamie się podczas zwijania. W 'Koncercie Życzeń' prosiliście o roladę z
bitą śmietaną, jednak ja dla urozmaicenia zastąpiłam kremówkę pysznym kremem z nutelli, który może również służyć do przekładania
tortów. Polecam!Składniki:4
jajka100 g drobnego
cukru do wypieków100 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao50 g
gorzkiej czekolady, startej16 g
cukru wanilinowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami
cukier, ubijając. Partiami wlewać
żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao i wsypać startą
czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko
cukrem wanilinowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego
boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.Składniki na krem:250 g
serka mascarpone5 łyżek nutelliSkładniki delikatnie i krótko zmiksować.Składniki na polewę:100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady30 g
masłaOstudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z
serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.Smacznego :)