Wykonanie
Połączenie
wiśni i
czekolady jest znane, lubiane i... niezawodne :) Dzisiaj prezentuję Wam pierwszą moją roladę, która opiera się właśnie na smaku
tortu szwarcwaldzkiego (zobaczcie moją wersję, o tutaj), a ma nieco inną formę. Spróbujcie :)ROLADA Z CZARNEGO LASUSkładniki:4
jajka100g drobnego
cukru100g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao50g
gorzkiej czekolady (startej)opakowanie
cukru wanilinowegoPonadto:250g
mascarpone4 czubate łyżki nutelli200g
wiśni (z
wiśniówki lub wcześniej zalane
alkoholem i odstawione na kilka godzin); można też użyć
wiśni bez
alkoholuMąkę,
kakao,
proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier. Wciąż miksując, kolejno dodać
żółtka. Delikatnie wymieszać z mieszanką mączną i startą
czekoladą.
Ciastem wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na ściereczkę wysypaną
cukrem wanilinowym, oderwać papier do pieczenia, zawinąć ze ściereczką w roladę i odstawić do ostudzenia.Nutellę,
mascarpone i pokrojone (połówki)
wiśni wymieszać. Ostudzoną roladę odwinąć, posmarować kremem, zawinąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Oparłam się na przepisie z witryny mojewypieki.com