Wykonanie
Sezon na
czosnek niedźwiedzi jest już na półmetku, zatem spieszcie się z jego zakupem, bo z końcem maja zniknie zupełnie z lokalnych targowisk. Jego zdobycie nie jest wcale rzeczą prostą, ponieważ na bazarach pojawia się bardzo rzadko. Mieszkając w dużym
mieście mam ten przywilej, że łatwiej mi o dostęp do takich rarytasów. I tym razem wrocławska hala targowa mnie nie zawiodła, bowiem udało mi się zakupić całkiem ładny pęczek
czosnku niedźwiedziego. Roślina ta występuje także w lasach. Należy jednak zachować środki ostrożności podczas samodzielnych zbiorów, ponieważ dziko rosnący
czosnek jest pod ochroną, a w dodatku bardzo przypomina liście konwalii, które są dla człowieka trujące. Bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie wysianie go we własnym, przydomowym ogródku, bowiem dość łatwo i szybko się rozrasta. Polecam wypróbowanie
czosnku niedźwiedziego, ponieważ jest bardzo zdrowy, smaczny i lekkostrawny. Jego smak przypomina tradycyjny
czosnek, przy czym jest o wiele delikatniejszy i nie zostawia w ustach nieprzyjemnego zapachu.
Składniki:1 pęczek
czosnku niedźwiedziego (około 25 liści)35 g pestek dyni30 g
orzechów włoskich obranych ze skorupek15 g wyłuskanego
słonecznika3 łyżki stołowe
parmezanu80-100 ml
oliwy1 ząbek
czosnku*
sól,
pieprz* Ząbek
czosnku dodałam, by zaostrzyć smak. Jeśli wolicie łagodniejsze pesto, można pominąć ten składnik.Przygotowanie:
Czosnek niedźwiedzi płuczemy pod zimną
wodą. Liście odrywamy od łodyżek i osuszamy na ściereczce.
Orzechy,
pestki dyni oraz
słonecznik prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy. Przekładamy je do malaksera lub kielicha blendera. Dodajemy posiekany
czosnek niedźwiedzi, ząbek
czosnku oraz tarty
parmezan. Miksujemy na gładkie pesto, stopniowo dolewając
oliwę. Jeżeli pesto wyjdzie zbyt gęste, dodajemy więcej
oliwy. Na koniec doprawiamy całość do smaku
solą i
pieprzem. Przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce, bądź zamrażamy w foremkach do
lodu.Pesto z
czosnku niedźwiedziego podajemy do
makaronów,
ziemniaków,
pieczywa,
kasz, czy
mięs.Smacznego!