Wykonanie
Jeśli choć trochę staracie się unikać piekarnika o tej
porze roku, to ciacho jest dla Was idealne. Niestety należę do osób, które latem mają w mieszkaniu małą saunę, a piekarnik gazowy jest jednym z tych narzędzi, które tą sprawę tylko pogarszają. Z tego powodu piekę tylko wieczorami, albo w ogóle... wówczas gdy mam ochotę na słodkości przygotowuję coś, co nie wymaga pieczenia. :)
Składniki:(na formę o wym. 20 cm x 20 cm)opakowanie
krakersówsłoiczek
dżemu truskawkowegokrem
cytrynowy:200 g
masła170 g
cukru pudru300 g kremowego
serka naturalnego np. philadelphia1,5 łyżki stołowej
soku z cytryny2 łyżeczki otartej
skórki cytrynowejdo dekoracji:
limonki w
syropiePrzygotowanie:Za pomocą miksera ucieramy
masło z
cukrem pudrem na biały puch. Następnie stopniowo dodajemy
serek, sok oraz
skórkę z cytryny, cały czas miksując . Całość ucieramy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez wyczuwalnych drobinek
cukru. Dno oraz brzegi formy wyścielamy folią spożywczą, aby po stężeniu łatwiej było wyjąć całe ciasto. * Układamy kolejno warstwy:
krakersy, połowę kremu
cytrynowego,
krakersy,
dżem truskawkowy,
krakersy i drugą połowę kremu
cytrynowego. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 2h do lodówki, aby stężało. Przed podaniem dekorujemy
limonkami w
syropie lub innymi
owocami. Smacznego!* Jeżeli używacie formy blaszanej lub ceramicznej nie ma potrzeby wyjmowania ciasta przed jego pokrojeniem. Ja używałam formy silikonowej, więc aby uchronić ją przed uszkodzeniem wolałam wyjąć ciasto zanim je pokroiłam.