Wykonanie
Proste, intensywnie
cytrynowe i miękkie
ciastka od których nie mogłam się odczepić. Krajanka cytrynowa to wyrób bez pieczenia, rozgniecione
herbatniki jedynie podgrzewamy wraz z
masłem i skondensowanym słodzonym
mlekiem. Po zastygnięciu otrzymujemy miękki spód, który przykrywamy mocno
cytrynową pastą z
cukru pudru. Oprócz tego, że smaczne, to jeszcze bardzo podzielne, idealne na jakąś większą imprezę.
250 g
herbatników digestive100 g
masła, w kawałkach125 ml (pół szklanki)
mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka drobno startej
skórki z cytryny1 łyżka
soku z cytrynycytrynowa polewa:200 g (1 1/4 szklanki)
cukru pudru10 g
masła1 łyżka
soku z cytrynyWykładamy kwadratową foremkę o wymiarach 23 na 23 cm papierem ( lub prostokątną 19 na 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia.200 g
herbatników rozkruszamy w malakserze lub w woreczku foliowym za pomocą wałka, pozostałe
herbatniki grubo siekamy.
Masło i
mleko umieszczamy w małym rondelku i delikatni podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy
herbatniki i mieszamy. Miksturę wgniatamy do przygotowanej foremki, przykrywamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Przygotowujemy
cytrynową polewę.
Masło,
cukier puder i
sok z cytryny roztapiamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą
wodą. W razie, gdy pasta będzie za gęsta możemy dodać odrobinę
wody lub
soku z cytryny. Pastę rozsmarowujemy na wierzchu masy herbatnikowej i umieszczamy w lodówce, do zastygnięcia. Kroimy na ok 24 kwadratów.