ßßß Cookit - przepis na Krajanka cytrynowa

Krajanka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Proste, intensywnie cytrynowe i miękkie ciastka od których nie mogłam się odczepić. Krajanka cytrynowa to wyrób bez pieczenia, rozgniecione herbatniki jedynie podgrzewamy wraz z masłem i skondensowanym słodzonym mlekiem. Po zastygnięciu otrzymujemy miękki spód, który przykrywamy mocno cytrynową pastą z cukru pudru. Oprócz tego, że smaczne, to jeszcze bardzo podzielne, idealne na jakąś większą imprezę.
250 g herbatników digestive
100 g masła, w kawałkach
125 ml (pół szklanki) mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
cytrynowa polewa:
200 g (1 1/4 szklanki) cukru pudru
10 g masła
1 łyżka soku z cytryny
Wykładamy kwadratową foremkę o wymiarach 23 na 23 cm papierem ( lub prostokątną 19 na 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
200 g herbatników rozkruszamy w malakserze lub w woreczku foliowym za pomocą wałka, pozostałe herbatniki grubo siekamy.
Masło i mleko umieszczamy w małym rondelku i delikatni podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy herbatniki i mieszamy. Miksturę wgniatamy do przygotowanej foremki, przykrywamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Przygotowujemy cytrynową polewę. Masło, cukier puder i sok z cytryny roztapiamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. W razie, gdy pasta będzie za gęsta możemy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny. Pastę rozsmarowujemy na wierzchu masy herbatnikowej i umieszczamy w lodówce, do zastygnięcia. Kroimy na ok 24 kwadratów.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/02/krajanka-cytrynowa.html