ßßß

Składniki:250g miękkiego masła1 łyżka startej skórki z cytryny220 g drobnego cukru3 jajka150 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia160 g semoliny280 g jogurtu naturalnegoSyrop cytrynowy:100 g cukru pudru40 ml soku z cytrynyMasło ubijamy mikserem z cukrem i skórką cytrynową dodając po kolei żółtka. Następnie dosypujemy powoli mąkę z semoliną i proszkiem do pieczenia. W międzyczasie dodając, łyżka po łyżce, jogurt, całość mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy na wysmarowaną masłem i posypaną mąką formę, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia 40-50 minut.Przygotowujemy syrop mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Gdy ciasto będzie upieczone i lekko przestygnie (ale będzie ciepłe) polewamy syropem.Smacznego!