ßßß Cookit - przepis na Baba jogurtowo cytrynowa

Baba jogurtowo cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Babę jogurtową piekłyśmy wspólnie z Anią i Moniką
znalazłam ją w książce którą całkiem niedawno nabyłam... jest pięknie wykonana, cudne fotografie i fajne przepisy. Babka dość prosta, po raz pierwszy piekłam na semolinie, konsystencja babki wyraźnie inna niż z czystej mąki pszennej, bardzo gęsta, pozbawiona pęcherzy powietrza, wilgotna po upieczeniu i fajnie kwaskowa przez oblanie syropem cytrynowym. Jak na moje oko mogłaby być pieczona w niższej temperaturze. Na święta myślę idealna!
Semolina and yogurt - Lemon syrup cake na podstawie książki Women's Weekly
"The Baking Collection "
Składniki:
250g miękkiego masła
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
220 szklanka cukru pudru
3 jajka w temperaturze pokojowej
150g mąki pszennej
160g semoliny
280g jogurtu naturalnego
Syrop cytrynowy:
220g cukru pudru
80ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180'
Ubić masło z cukrem oraz skórką cytrynową, dodać po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę, semolinę oraz jogurt, wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę, wmieszać je do masy w dwóch partiach. Przełożyć do formy i piec około 50 minut. Tymczasem przygotować syrop cytrynowy.
Odstaw upieczona babkę na kilka minut (5 min ) nakłuj szpikulcem i zalej gorącym syropem.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/03/baba-jogurtowo-cytrynowa.html