Wykonanie
Babę
jogurtową piekłyśmy wspólnie z Anią i Monikąznalazłam ją w książce którą całkiem niedawno nabyłam... jest pięknie wykonana, cudne fotografie i fajne przepisy. Babka dość prosta, po raz pierwszy piekłam na semolinie, konsystencja babki wyraźnie inna niż z czystej
mąki pszennej, bardzo gęsta, pozbawiona pęcherzy powietrza, wilgotna po upieczeniu i fajnie kwaskowa przez oblanie
syropem cytrynowym. Jak na moje oko mogłaby być pieczona w niższej temperaturze. Na święta myślę idealna!
Semolina and
yogurt - Lemon
syrup cake na podstawie książki Women's Weekly"The Baking Collection "Składniki:250g miękkiego
masła1 łyżka drobno startej
skórki z cytryny220 szklanka
cukru pudru3
jajka w temperaturze pokojowej150g
mąki pszennej160g semoliny280g
jogurtu naturalnegoSyrop cytrynowy:220g
cukru pudru80ml
soku z cytrynyPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180'Ubić
masło z
cukrem oraz
skórką cytrynową, dodać po jednym
żółtku, następnie przesianą
mąkę, semolinę oraz
jogurt, wymieszać.Ubić
białka na sztywną pianę, wmieszać je do masy w dwóch partiach. Przełożyć do formy i piec około 50 minut. Tymczasem przygotować
syrop cytrynowy.Odstaw upieczona babkę na kilka minut (5 min ) nakłuj szpikulcem i zalej gorącym
syropem.Smacznego!