Wykonanie
Przepis jest prosty i stosuje się do zasady 3:2:1 :) Za chwilę, będzie wszystko jasne.
Proporcje 3:2:1 dostałam od pewnej kucharki - Pani Uli, z którą pracowałam, w barze, podczas studiów. Do dzisiaj się jej stosuję i wiem, że kruche ciasto wyjdzie tak jak powinno - czyli idealnie.Najważniejsze, w kruchym cieście jest to, aby składniki (
masło,
jajko) było zimne a
mąka i
cukier puder przesiane.Składniki:- 300g
mąki pszennej- 200g
masła (zimnego)- 100g
cukru pudru- 1
jajkoMąka - największą kruchość ciastu da
mąka krupczatka, chociaż ja przeważnie stosuję taką jaką mam pod ręką.
Masło - tylko prawdziwe, min 82% tłuszczu. Nie używajcie
margaryny, mixów czy
olejów. To nie będzie to. Warto zaopatrzyć się w prawdziwe
masło, które da idealnie
maślany smak ciasta po upieczeniu.
Jajko - najlepiej prosto od
kury i świeże. Wiem, że jest wiele przepisów bez
jajka ale ja
jajko używam i używać
będę.
Cukier - tylko
cukier puder. Zwykły
cukier (kryształ) nie zdąży się rozpuścić w cieście podczas pieczenia i może brzydko wyglądać (brązowe kropki na cieście).Wyrabiać - jak najszybciej, żeby
masło się nie rozpuściło np pod wpływem temperatury naszych dłoni. Zimne
masło posiekać z
mąką i następnie dodać
cukier puder i
jajko. Wyrabiać tylko do momentu, kiedy ciasto uformuje się w jednolitą kulę. Długie wyrabianie ciasta jemu nie służy, po upieczeniu może być twarde. Najlepiej wyrabiać w malakserze czy w mikserze z końcówką do ciasta kruchego.
Przed pieczeniem - ciasto porządnie schłodzić - min pół godziny. Jak najkrócej trzymać je w cieple. Ciasto kruche idealnie się mrozi, więc warto zrobić go na zapas :)
Pieczenie - krótko w wysokiej temperaturze - 200C. Tylko wtedy uzyskamy idealnie kruche ciasto. W niskiej temperaturze, ciasto może nam się rozpłynąć podczas pieczenia. Warto też ciasto, przed pieczeniem nakłuć widelcem (ciasto się nie wybrzuszy podczas pieczenia) oraz ułożyć na nim papier do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi (
fasolą,
grochem itp) i piec 10-15 minut. Po tym czasie papier zdjąć i piec do złotego koloru. Ciasto po upieczeniu powinno delikatnie odchodzić od brzegów formy.Mam nadzieję, że kilka moich wskazówek, pozwoli Wam upiec idealne kruche ciasto.