ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić idealne kruche ciasto ? - porady kuchenne

Jak zrobić idealne kruche ciasto ? - porady kuchenne

nazwa

Wykonanie

Przepis jest prosty i stosuje się do zasady 3:2:1 :) Za chwilę, będzie wszystko jasne.
Proporcje 3:2:1 dostałam od pewnej kucharki - Pani Uli, z którą pracowałam, w barze, podczas studiów. Do dzisiaj się jej stosuję i wiem, że kruche ciasto wyjdzie tak jak powinno - czyli idealnie.
Najważniejsze, w kruchym cieście jest to, aby składniki (masło, jajko) było zimne a mąka i cukier puder przesiane.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 200g masła (zimnego)
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
Mąka - największą kruchość ciastu da mąka krupczatka, chociaż ja przeważnie stosuję taką jaką mam pod ręką.
Masło - tylko prawdziwe, min 82% tłuszczu. Nie używajcie margaryny, mixów czy olejów. To nie będzie to. Warto zaopatrzyć się w prawdziwe masło, które da idealnie maślany smak ciasta po upieczeniu.
Jajko - najlepiej prosto od kury i świeże. Wiem, że jest wiele przepisów bez jajka ale ja jajko używam i używać będę.
Cukier - tylko cukier puder. Zwykły cukier (kryształ) nie zdąży się rozpuścić w cieście podczas pieczenia i może brzydko wyglądać (brązowe kropki na cieście).
Wyrabiać - jak najszybciej, żeby masło się nie rozpuściło np pod wpływem temperatury naszych dłoni. Zimne masło posiekać z mąką i następnie dodać cukier puder i jajko. Wyrabiać tylko do momentu, kiedy ciasto uformuje się w jednolitą kulę. Długie wyrabianie ciasta jemu nie służy, po upieczeniu może być twarde. Najlepiej wyrabiać w malakserze czy w mikserze z końcówką do ciasta kruchego.
Przed pieczeniem - ciasto porządnie schłodzić - min pół godziny. Jak najkrócej trzymać je w cieple. Ciasto kruche idealnie się mrozi, więc warto zrobić go na zapas :)
Pieczenie - krótko w wysokiej temperaturze - 200C. Tylko wtedy uzyskamy idealnie kruche ciasto. W niskiej temperaturze, ciasto może nam się rozpłynąć podczas pieczenia. Warto też ciasto, przed pieczeniem nakłuć widelcem (ciasto się nie wybrzuszy podczas pieczenia) oraz ułożyć na nim papier do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi (fasolą, grochem itp) i piec 10-15 minut. Po tym czasie papier zdjąć i piec do złotego koloru. Ciasto po upieczeniu powinno delikatnie odchodzić od brzegów formy.
Mam nadzieję, że kilka moich wskazówek, pozwoli Wam upiec idealne kruche ciasto.
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/12/porady-kuchenne-jak-zrobic-idealne.html