ßßß
Biszkopt:jaja 4cukier 125 gmąka pszenna (typ 450) 100 gmąka ziemniaczana 20 gKrem cytrynowy:cytryny 3jaja 3cukier deserowego 200 gmasło 50 gBeza:białka jaja 2cukier 120 gsól 1 szczyptaUbić jaja z cukrem. Następnie ustaw naczynie na garnku z gotującą się wodą i dalej ubijać. Kiedy masa zrobi się gęsta, zdjąć naczynie z garnka i ubijać, aż zrobi się zimna.W drugim naczyniu wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Następnie przesiać mąki przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wylać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gotowy biszkopt wyjąć z formy położyć na kratce, aż ostygnie.Przygotowanie kremu. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok ze wszystkich trzech cytryn. Jajka z cukrem ubić w kąpieli wodnej. Dodać sok z cytryny i startą skórkę oraz masło. Podgrzewać, jednocześnie miksując. Kiedy krem stanie się gęsty, przełożyć go do miseczki. Przykryć krem pergaminem i docisnąć. Dzięki temu nie powstanie kożuch.Przygotowanie bezy. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianęZłożyć ciasto: Wyciąć środek biszkoptu i dać w to miejsce krem cytrynowy. Przykryć wyciętym ciastem.
Całe ciasto pokryć ubitymi białkami. Tak przygotowany biszkopt wstawić do piekarnika na 20 minut, aż beza się zarumieni.