Wykonanie
Uwielbiam
cukinię i żałuję, że poza sezonem jest ona cholernie
droga. Można ją wykorzystać na wiele sposobów i nigdy się nie znudzi. A zatem, dziś
sałatka, w której dominuje smak grillowanej
cukinii. Najlepiej, jeśli byłaby to
cukinia przyrządzona na prawdziwym grillu ogrodowym, ale jeśli dysponujecie tylko elektrycznym, to też może być.
Składniki:- 3
cukinie- ok. 50 g
rukoli- 3/4 szklanki
kaszy jaglanej- kostka
sera feta- kilka
suszonych pomidorów-
sól-
pieprz-
oliwa z oliwekPrzygotowanie:1. Gotujemy
kaszę jaglaną z odrobiną
soli i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.2. Myjemy i szumy
rukolę,
fetę kroimy w kostkę, a
suszone pomidory na mniejsze kawałki.3.
Cukinię kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.4. Do miski dodajemy ugotowaną
kaszę jaglaną,
rukolę,
ser feta, pokrojone
suszone pomidory,
cukinię. Jeżeli uznacie, że
cukinii jest zbyt dużo, możecie dodać mniej. :)5. Całość delikatnie mieszamy, a następnie przyprawiamy
pieprzem i
solą oraz skrapiamy
oliwą z oliwą (ok. 2 łyżek).6. Ponownie mieszamy.
Sałatka jest już gotowa do spożycia. :)