ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonej dyni i fety

Sałatka z pieczonej dyni i fety

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dzisiaj przepis na szybką sałatkę z dodatkiem dyni, jako, że sezon dyniowy w pełni ! Do sałatki dałam dynię Muscat de Provence, zwana też dynią melonową. Tę odmianę piecze się i zjada ze skórką. Można ją również jeść na surowo, swym smakiem i wyglądem przypomina melona.
Mnie zdecydowanie najbardziej smakuje ciepła dynia, taka wyciągnięta wprost z piekarnika, z aromatem kuminu, czosnku, chili... Doskonała też jest sama, bez żadnych dodatków.
Składniki na sałatkę podaję w przybliżeniu, bo tak na prawdę sami możecie sobie je regulować, według Waszego gustu. Myślę, że każda proporcja będzie smakowita.
Zachęcam do wypróbowania !
Składniki dla 2 osób(podaję je w przybliżeniu):
10 kawałków pieczonej dyni, u mnie Muscat de Provance
10 dag fety
2 duże garści rukoli
kilkanaście czarnych oliwek
oliwa z oliwek EV
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Rukolę płuczemy, rozkładamy na talerzu, fetę kroimy w kostkę, dodajemy oliwki. Ciepłą dynię kroimy w kawałki, układamy na pozostałych składnikach. Wszystko skrapiamy oliwą, przyprawiamy i od razu podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/09/saatka-z-pieczonej-dyni-i-fety.html