Wykonanie
Pin It
Dzisiaj przepis na szybką
sałatkę z dodatkiem dyni, jako, że sezon
dyniowy w pełni ! Do sałatki dałam
dynię Muscat de Provence, zwana też
dynią melonową. Tę odmianę piecze się i zjada ze skórką. Można ją również jeść na surowo, swym smakiem i wyglądem przypomina
melona.Mnie zdecydowanie najbardziej smakuje ciepła
dynia, taka wyciągnięta wprost z piekarnika, z aromatem kuminu,
czosnku,
chili... Doskonała też jest sama, bez żadnych dodatków.Składniki na
sałatkę podaję w przybliżeniu, bo tak na prawdę sami możecie sobie je regulować, według Waszego gustu. Myślę, że każda proporcja będzie smakowita.Zachęcam do wypróbowania !Składniki dla 2 osób(podaję je w przybliżeniu):10 kawałków pieczonej dyni, u mnie Muscat de Provance10 dag
fety2 duże garści
rukolikilkanaście czarnych
oliwekoliwa z oliwek EV
sólświeżo zmielony
pieprzWykonanie:
Rukolę płuczemy, rozkładamy na talerzu,
fetę kroimy w kostkę, dodajemy
oliwki. Ciepłą
dynię kroimy w kawałki, układamy na pozostałych składnikach. Wszystko skrapiamy
oliwą, przyprawiamy i od razu podajemy.