ßßß Cookit - przepis na HUMMUS z suszonymi pomidorami i fetą

HUMMUS z suszonymi pomidorami i fetą

nazwa

Wykonanie

Po przepisie na tradycyjny hummus tym razem chciałabym Wam zaproponować inną jego wersję.
Główny składnik – ciecierzycę, zastąpiłam białą fasolą oraz pieczoną cukinią. Przyprawy natomiast pozostały prawie tradycyjne.
Nowością są także dodatki…
Polecam Wam pastę z suszonych pomidorów oraz pokruszony ser feta.
Znakomita kompozycja podpatrzona w jednej z wakacyjnych restauracji ;)
Jednocześnie już dzisiaj zapraszam po przepis na chipsy z cukinii, które idealnie uzupełniają dzisiejsze danie!
Składniki: (4-6 porcji)
1 puszka (400 g) białej fasoli w zalewie
1 średnia cukinia
3-6 łyżek oliwy
1-2 ząbki czosnku*
1-2 łyżki pasty sezamowej Tahini*
1-2 łyżki soku z limonki*
1/2 łyżeczki skórki otartej z limonki*
sól i pieprz*
*Ilość przypraw zależy od indywidualnego smaku. Radzę na początek dodać połowę porcji, a resztę według uznania.
dodatkowo:
4-6 łyżek zmiksowanych na pastę suszonych pomidorów
4 łyżki pokruszonego sera feta
2-4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do dużego, płaskiego naczynia żaroodpornego, oprószyć solą oraz pieprzem i polać 2-3 łyżkami oliwy. Całość dobrze wymieszać i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 20-30 minut, do czasu aż cukinia będzie miękka, ale nie przypieczona.
Po upieczeniu przełożyć na sitko i pozostawić do wystygnięcia. Odsączony sos zachować!
Fasolę dokładnie odcedzić i przełożyć do blendera. Dodać odsączoną, upieczoną cukinię i zmiksować na gładki krem.
Dodać przyprawy: pastę Tahini, czosnek i sok oraz skórkę z limonki. Ponownie dokładnie zmiksować. Jeśli pasta jest baaardzo gęsta w czasie miksowania można dodać sos z pieczenia cukinii i/lub trochę oliwy. (Uwaga: Gotowy hummus powinien mieć konsystencję kremu do ciasta.)
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością Tahini, czosnku czy soku z limonki.
Podawać z pastą z suszonych pomidorów oraz pokruszonym serem feta, także wymieszanym z odrobiną zmiksowanych suszonych pomidorów i oliwy.
Hummus najlepiej smakuje schłodzony jako przekąskę z dodatkiem chipsów z cukinii (przepis już wkrótce), albo jako dodatek do pieczonych/grillowanych dań mięsnych i rybnych.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/08/20/hummus-z-suszonymi-pomidorami-i-feta