ßßß
Po przepisie na tradycyjny hummus tym razem chciałabym Wam zaproponować inną jego wersję.Główny składnik – ciecierzycę, zastąpiłam białą fasolą oraz pieczoną cukinią. Przyprawy natomiast pozostały prawie tradycyjne.Nowością są także dodatki…Polecam Wam pastę z suszonych pomidorów oraz pokruszony ser feta.Znakomita kompozycja podpatrzona w jednej z wakacyjnych restauracji ;)Jednocześnie już dzisiaj zapraszam po przepis na chipsy z cukinii, które idealnie uzupełniają dzisiejsze danie!
Składniki: (4-6 porcji)1 puszka (400 g) białej fasoli w zalewie1 średnia cukinia3-6 łyżek oliwy1-2 ząbki czosnku*1-2 łyżki pasty sezamowej Tahini*1-2 łyżki soku z limonki*1/2 łyżeczki skórki otartej z limonki*sól i pieprz**Ilość przypraw zależy od indywidualnego smaku. Radzę na początek dodać połowę porcji, a resztę według uznania.dodatkowo:4-6 łyżek zmiksowanych na pastę suszonych pomidorów4 łyżki pokruszonego sera feta2-4 łyżki oliwy
Wykonanie:Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do dużego, płaskiego naczynia żaroodpornego, oprószyć solą oraz pieprzem i polać 2-3 łyżkami oliwy. Całość dobrze wymieszać i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 20-30 minut, do czasu aż cukinia będzie miękka, ale nie przypieczona.Po upieczeniu przełożyć na sitko i pozostawić do wystygnięcia. Odsączony sos zachować!Fasolę dokładnie odcedzić i przełożyć do blendera. Dodać odsączoną, upieczoną cukinię i zmiksować na gładki krem.Dodać przyprawy: pastę Tahini, czosnek i sok oraz skórkę z limonki. Ponownie dokładnie zmiksować. Jeśli pasta jest baaardzo gęsta w czasie miksowania można dodać sos z pieczenia cukinii i/lub trochę oliwy. (Uwaga: Gotowy hummus powinien mieć konsystencję kremu do ciasta.)Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością Tahini, czosnku czy soku z limonki.Podawać z pastą z suszonych pomidorów oraz pokruszonym serem feta, także wymieszanym z odrobiną zmiksowanych suszonych pomidorów i oliwy.Hummus najlepiej smakuje schłodzony jako przekąskę z dodatkiem chipsów z cukinii (przepis już wkrótce), albo jako dodatek do pieczonych/grillowanych dań mięsnych i rybnych.Smacznego :)