Wykonanie
Po przepisie na tradycyjny hummus tym razem chciałabym Wam zaproponować inną jego wersję.Główny składnik –
ciecierzycę, zastąpiłam
białą fasolą oraz pieczoną
cukinią.
Przyprawy natomiast pozostały prawie tradycyjne.Nowością są także dodatki…Polecam Wam pastę z
suszonych pomidorów oraz pokruszony
ser feta.Znakomita kompozycja podpatrzona w jednej z wakacyjnych restauracji ;)Jednocześnie już dzisiaj zapraszam po przepis na
chipsy z
cukinii, które idealnie uzupełniają dzisiejsze danie!
Składniki: (4-6 porcji)1 puszka (400 g)
białej fasoli w zalewie1 średnia
cukinia3-6 łyżek
oliwy1-2 ząbki
czosnku*1-2 łyżki pasty sezamowej Tahini*1-2 łyżki
soku z limonki*1/2 łyżeczki skórki otartej z
limonki*
sól i
pieprz**Ilość przypraw zależy od indywidualnego smaku. Radzę na początek dodać połowę porcji, a resztę według uznania.dodatkowo:4-6 łyżek zmiksowanych na pastę
suszonych pomidorów4 łyżki pokruszonego
sera feta2-4 łyżki
oliwyWykonanie:
Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do dużego, płaskiego naczynia żaroodpornego, oprószyć
solą oraz
pieprzem i polać 2-3 łyżkami
oliwy. Całość dobrze wymieszać i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 20-30 minut, do czasu aż
cukinia będzie miękka, ale nie przypieczona.Po upieczeniu przełożyć na sitko i pozostawić do wystygnięcia. Odsączony sos zachować!
Fasolę dokładnie odcedzić i przełożyć do blendera. Dodać odsączoną, upieczoną
cukinię i zmiksować na gładki krem.Dodać
przyprawy: pastę Tahini,
czosnek i sok oraz skórkę z
limonki. Ponownie dokładnie zmiksować. Jeśli pasta jest baaardzo gęsta w czasie miksowania można dodać sos z pieczenia
cukinii i/lub trochę
oliwy. (Uwaga: Gotowy hummus powinien
mieć konsystencję kremu do ciasta.)Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie większą ilością Tahini,
czosnku czy
soku z limonki.Podawać z pastą z
suszonych pomidorów oraz pokruszonym
serem feta, także wymieszanym z odrobiną zmiksowanych
suszonych pomidorów i
oliwy.Hummus najlepiej smakuje schłodzony jako przekąskę z dodatkiem
chipsów z
cukinii (przepis już wkrótce), albo jako dodatek do pieczonych/grillowanych dań
mięsnych i
rybnych.Smacznego :)