Roladki z cukinii bardzo dobrze nadają się na przystawkę. Są dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Najlepiej jeśli zrobimy je z dobrej jakości sera gorgonzola.Składniki:3 średnie cukinie2 ząbki czosnku4 łyżki oliwy5 suszonych pomidorów80 g sera gorgonzola1 pęczek bazyliisólpieprzWykonanie:Cukinie umyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na niezbyt cienie plastry. Plastry posolić i odstawić na godzinę.Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać 3 łyżki oliwy i szczyptę pieprzu a następnie wszystko wymieszać.Cukinię wytrzeć ściereczką i ułożyć obok siebie na blasze do pieczenia. Każdy plaster cukinii posmarować oliwą z czosnkiem a następnie blachę wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 o C - brzegi cukinii powinny lekko zbieleć.Wyciągnąć blachę z piekarnika, cukinię ponownie posmarować oliwą z czosnkiem i ponownie wstawić do piekarnika na minutę. Cukinię wyciągnąć z piekarnika i zostawić by ostygła.Bazylię umyć i osuszyć. Pomidory i bazylię pokroić w paski, ser gorgonzola pokroić w plastry.Na cukinii ułożyć ser gorgonzola a następnie pokrojone pomidory i bazylię. Z dwóch stron każdego kawałka cukinii ułożyć po liściu bazylii. Cukinie zwinąć w roladki i posypać resztą posiekanej bazylii.