Wykonanie
Zawijanie różnego rodzaju roladek to znakomity sposób na połączenie kilku składników w jedną potrawę. W zależności od tego, co się zawinie, można przygotować danie główne (np. roladki z
soli, roladki z
indyka, zrazy wołowe), deser (rolada jogurtowa) lub imprezową przekąskę czy przystawkę - np. involtini di zucchini .
Cukinia idealnie nadaje się do zawijania - zarówno ze względu na kształt, jak i smak, który dobrze komponuje się z różnymi składnikami. Połączenie, które przedstawiam poniżej to klasyka włoskich smaków:
suszone pomidory,
bazylia, gorgonzola i oczywiście
cukinia. Do tego marynata z
oliwy z oliwek dobrej jakości oraz
czosnku. Idealna przekąska na wiosenno-letnie przyjęcia. Koniecznie do pogryzania razem z grissini !
Roladki z
cukinii z gorgonzolą i
suszonymi pomidorami(Involtini di zucchini)(na podstawie przepisu Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi")Składniki (na ok. 20 roladek)3 duże
cukinie*100 g
sera gorgonzola1 słoik (285 g)
suszonych pomidorówok. 20 listków świeżej
bazylii2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine2 ząbki
czosnkusól i świeżo zmielony
pieprz* Należy wybrać
cukinie proste, a nie wygięte. Nie mogą być za grube w przekroju, bo wtedy mają bardziej gąbczasty miąższ i dużo pestek, przez co po upieczeniu mogą się rozerwać.PrzygotowaniePiekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Cukinie pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 mm. Ułożyć na tacy, posolić i odstawić na ok. 40 minut, aby puściły sok i zmiękły. Po tym czasie osuszyć je papierowym ręcznikiem kuchennym.Przygotować marynatę:
czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie wymieszać z
oliwą i całość doprawić świeżo zmielonym
pieprzem.Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową wysmarowaną
oliwą. Ułożyć plastry
cukinii i posmarować je przygotowaną marynatą.Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut, do czasu, aż brzegi się lekko pozwijają. Przewrócić na drugą stronę, posmarować pozostałą marynatą i dopiekać jeszcze przez kilka minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze części.Gorgonzolę pokruszyć na małe kawałki.Na każdym plastrze
cukinii ułożyć 2-3 kawałki
pomidorów, trochę gorgonzoli, a następnie
bazylię. Zawinąć roladki. Warto zostawić kilkucentymetrowy kawałek
cukinii bez dodatków - wtedy roladki lepiej utrzymają kształt.Gotowe roladki układać na półmisku. Posypać z wierzchu świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!