Wykonanie
Cukinie,
cukinie… wciąż łatwo dostępne na targach i w sklepach, tanie i smaczne. Dziś ponownie w wersji grillowanej, jednak wariacja cukiniowej przystawki. Roladki z
cukinii na dwa sposoby, to zawinięty w
cukinię ser feta z
suszonym pomidorem oraz kremowy
serek naturalny z
wędzonym łososiem. Niesamowicie proste w przygotowaniu będą królować na domowych przyjęciach dla rodziny lub znajomych!
Składniki:2
cukinie (u mnie żółta i zielona)200g
suszonych pomidorów200g
wędzonego łososiaopakowanie naturalnego kremowego
serka kanapkowego½ opakowania
sera feta (a’la
feta)
oliwa z oliwekulubione
zioła (do marynaty)
sól,
pieprzPrzygotowanie (30 min):Przygotowanie roladek jest banalnie proste. Największą trudność sprawia pokrojenie
cukinii w cieniutkie plasterki. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnego nożyka na tarce. Ważne, aby plasterki były cieniutkie, bo inaczej będzie je ciężko zwinąć i potrawa straci na smaku.Po przygotowaniu plasterków
cukinii marynujemy je w
oliwie z oliwek z
ziołami. Moja marynata wyglądała TAK .
Cukinię pozostawiamy w marynacie przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie grillujemy ją lub smażymy z obu stron na patelni teflonowej.Przed zawijaniem roladek należy odczekać aż
cukinia wystygnie, inaczej ryzykujemy roztopienie
serka.
SPOSÓB I.
Cukinię układamy na desce, na jednym brzegu układamy porcję
sera feta oraz
suszonego pomidorka i rolujemy do końca, dość ciasno, aby się nie rozwinęła. Można przebić wykałaczką albo drugi koniec posmarować odrobiną
serka kanapkowego naturalnego aby zakleić brzeg.SPOSÓB II.Roladki z
serka naturalnego z
wędzonym łososiemPostępujemy tak jak powyżej, z tym, że
serkiem cienko smarujemy całą powierzchnię
cukinii.
Łososia układamy na jednym brzegu i rolujemy, drugi sklejając
serkiem lub przebijając całość wykałaczką.Roladki gotowe! Teraz należy tylko oczekiwać wyrazów zachwytu gości!Danie sprawdzi się również jako przekąska na lunch w pracy lub danie piknikowe.Smacznego!