ßßß
Składniki:2 cukinie (u mnie żółta i zielona)200g suszonych pomidorów200g wędzonego łososiaopakowanie naturalnego kremowego serka kanapkowego½ opakowania sera feta (a’la feta)oliwa z oliwekulubione zioła (do marynaty)sól,pieprzPrzygotowanie (30 min):Przygotowanie roladek jest banalnie proste. Największą trudność sprawia pokrojenie cukinii w cieniutkie plasterki. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnego nożyka na tarce. Ważne, aby plasterki były cieniutkie, bo inaczej będzie je ciężko zwinąć i potrawa straci na smaku.Po przygotowaniu plasterków cukinii marynujemy je w oliwie z oliwek z ziołami. Moja marynata wyglądała TAK . Cukinię pozostawiamy w marynacie przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie grillujemy ją lub smażymy z obu stron na patelni teflonowej.Przed zawijaniem roladek należy odczekać aż cukinia wystygnie, inaczej ryzykujemy roztopienie serka.
SPOSÓB I.Cukinię układamy na desce, na jednym brzegu układamy porcję sera feta oraz suszonego pomidorka i rolujemy do końca, dość ciasno, aby się nie rozwinęła. Można przebić wykałaczką albo drugi koniec posmarować odrobiną serka kanapkowego naturalnego aby zakleić brzeg.SPOSÓB II.Roladki z serka naturalnego z wędzonym łososiemPostępujemy tak jak powyżej, z tym, że serkiem cienko smarujemy całą powierzchnię cukinii. Łososia układamy na jednym brzegu i rolujemy, drugi sklejając serkiem lub przebijając całość wykałaczką.Roladki gotowe! Teraz należy tylko oczekiwać wyrazów zachwytu gości!Danie sprawdzi się również jako przekąska na lunch w pracy lub danie piknikowe.Smacznego!