Wykonanie
Dziś przedstawię wam przepis na
kaszę jaglaną po meksykańsku. Pomysł podesłała Martyna, za co jej dziękuję, natomiast nie byłbym sobą, gdybym go nie zmodyfikował. ;)
Kasza jaglana na ostro, to jest coś, co bardzo lubię i myślę, że wam również przypadnie do gustu. Ale to jest dobre!
Składniki:-
cebula- 2
pomidory- 1
papryka- puszka
czerwonej fasoli- puszka
kukurydzy- łyżka
sosu sojowego- połowa
piersi z kurczaka (może być bez!)- 2 szklanki
soku pomidorowego-
sól,
pieprz,
chilli,
oregano,
kurkuma-
przyprawa meksykańska-
oliwaSposób przygotowania:Odsączamy
fasolę i
kukurydzę.
Cebulę siekamy i podsmażamy na
oliwie do "zeszklenia".
Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do
cebuli. Mieszamy i dalej podsmażamy na wolnym ogniu aż
papryka będzie miękka.Do
papryki i
cebuli wlewamy 2 szklanki
soku pomidorowego i dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory.Dodajemy do smaku
przyprawy:
sól,
przyprawę meksykańską,
pieprz,
chilli,
oregano,
kurkumę oraz
sos sojowy.W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy 3/4 szklanki suchej
kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką.
Kasza musi gotować się w
soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby należy dodać więcej
soku pomidorowego.
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na innej patelni.Gdy
kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś,
kukurydzę i
fasolę.Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku.Po prostu pycha!