ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana po meksykańsku

Kasza jaglana po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawię wam przepis na kaszę jaglaną po meksykańsku. Pomysł podesłała Martyna, za co jej dziękuję, natomiast nie byłbym sobą, gdybym go nie zmodyfikował. ;) Kasza jaglana na ostro, to jest coś, co bardzo lubię i myślę, że wam również przypadnie do gustu. Ale to jest dobre!
Składniki:
- cebula
- 2 pomidory
- 1 papryka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- łyżka sosu sojowego
- połowa piersi z kurczaka (może być bez!)
- 2 szklanki soku pomidorowego
- sól, pieprz, chilli, oregano, kurkuma
- przyprawa meksykańska
- oliwa
Sposób przygotowania:
Odsączamy fasolę i kukurydzę.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie do "zeszklenia".
Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i dalej podsmażamy na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka.
Do papryki i cebuli wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
Dodajemy do smaku przyprawy: sól, przyprawę meksykańską, pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy.
W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką. Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby należy dodać więcej soku pomidorowego.
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na innej patelni.
Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę.
Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku.
Po prostu pycha!
Źródło:http://kaszomania.blogspot.com/2014/10/kasza-jaglana-po-meksykansku.html