Wykonanie
Najlepsza kuchnia na świecie, to oczywiście kuchnia polska. A potem?
Potem naturalnie TEX-MEX. A nie można mówić o TEX-MEX, jeżeli pominie się temat tak istotny jak
Chili Con Carne. Często popełnia się błąd mówiąc, że to danie meksykańskie, ale to TEX-MEX, czyli kuchnia teksańska z mocnymi wpływami meksykańskimi. Mylić może fakt, że nazwa jest hiszpańska -
chili con carne to po prostu
chili z
mięsem.Co będziemy potrzebowali?
Mięso mielone (najlepiej wołowe)
chili (papryczki lub w postaci
pieprzu cayenne)
cebulęczosnekpaprykękukurydzęfasolępomidorykumin (
kmin rzymski)
sól,
pieprz,
oregano,
oliwę z oliwekFaktem jest, że ilu kucharzy, tyle przepisów na
chili con carne. I wiem, że ludzie bardzo osobiście podchodzą do tej kwestii rzucając zdania w stylu "ale ohydne
chili con carne podają w tej restauracji", i tak dalej.Osobiście uważam, że to dość duża przesada.
Chili con carne może być niedobre, jeżeli jest zrobione z nieświeżych składników. Sadzę, że brak
bulionu czy jakiegoś innego składniku, wcale nie oznacza końca świata.Istotnym elementem kultury TEX-MEX jest to, że kucharz akurat może
mieć zły dzień, bo ktoś mu porysował pick`upa, albo zepsuł swój ulubiony karabin automatyczny M4, z którego polował na dzikie świnie, no i zapomniał dodać
kostki rosołowej. Takie historie się zdarzają i należy
mieć to na uwadze.Przyrządza się prosto - wrzuca się składniki po kolei, zgodnie ze zdrowym rozsądkiem.
Chili con carne można podawać z
ryżem lub tortillą (wówczas powstaje coś na kształt burrito). Należy też trochę wyluzować na Miłość Boską.