Wykonanie
Nie pamiętam obiadu w rodzinnym domu bez zupy. Zupa była zawsze. Pyszna i sycąca. Teraz doceniam ją za to, że
mogę wziąć ją do pracy, odgrzać i wrzucić cieplutką w pusty żołądek ;) Tę zupę lubię dodatkowo za to, że jest szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje. Przepis pochodzi z bardzo fajnej książki "Lekka kuchnia polska".SKŁADNIKI50 dag
mielonego mięsa z indyka (użyłam
z piersi kurczaka)3
cebule6 ząbków
czosnku (dałam 3)1
czerwona papryka1 puszka
kukurydzy1 puszcza
czerwonej fasoli1 puszka
białej fasoli1 puszka
pomidorów bez skóry
papryka chilli,
papryka słodkabazylia,
oreganosól,
pieprzWYKONANIE1. Do garnka wlewamy zawartość wszystkich puszek wraz z zalewą. Dolewamy
wody, tak uzyskać konsystencję zupy. Dodajemy
soli i
pieprzu do smaku. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 15-20 minut.2.
Mięso doprawiamy
chilli,
papryką słodką,
bazylią,
oregano,
solą i
pieprzem. Podsmażamy na
oliwie, dodajemy wcześniej podsmażoną
cebulkę, a po chwili pokrojoną w kostkę
paprykę. Smażymy do momentu, aż
papryka zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek.3. Do garnka wkładamy usmażone
mięso z
papryką. Gotujemy jeszcze chwilę i w razie potrzeby doprawiamy
solą i
pieprzem.