Wykonanie
Pomiędzy pieczeniem mazurków, serników i babek powstała również ciekawa i smaczna potrwa.Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię.Zapraszam do wypróbowania przepisu.Naprawdę warto.
SKŁADNIKI:1/2 kg
mięsa mielonego,2 ząbki
czosnku,1
cebula,1
papryka czerwona (mała)1
papryczka chili,
pomidory krojone z puszki,
fasola czerwona z puszki
kukurydza z puszki,30 dag
sera żółtego,5 placków tortilli,
pieprz,
papryka słodka i ostra
bazylia,WYKONANIE:
Cebulę, i
papryki kroimy w kostkę. Na
oleju szklimy
cebulką i następnie dodajemy
paprykę czerwoną i
papryczkę chili. Wszystko przez chwilę smażymy.Na drugiej patelni podsmażamy
mięso mielone. Do
mięsa dodajemy
paprykę z
cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy
pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając
przyprawy.Do wszystkiego dodajemy
kukurydzę i
fasolę czerwoną- mieszamy.
Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu.
Na dno naczynia do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy farsz, posypujemy
startym serem. Tak samo robimy z następnymi warstwami.
Na wierzchu posypujemy
startym serem. Nakrywamy folią i pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach.Przy prostokątnym naczyniu , placki rwiemy i dopasujemy do naczynia.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.