Wykonanie
Kuchnia meksykańska to jedna z moich ulubionych i często mam na nią ochotę. Danie proste, ostre i bardzo smaczne!
Na około 5 tortilli.Składniki:400 g
mielonego mięsa wołowego5 tortilli - ja użyłam pełnoziarnistych, można oczywiście też samemu spróbować zrobić1 puszka
pomidorów krojonych1
przecier pomidorowy1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 duża
czerwona paprykapół puszki
kukurydzypół puszki
fasoli czerwonejser żółtykmin rzymski
przyprawa do
chilli con carne *
sól,
pieprzopcjonalnie
papryczka chilli* jeśli nie jesteś w stanie dostać takiej mieszanki, doprawiać można samemu. Składa się ona głownie z
chilli, sproszkowanej
papryki,
kminu rzymskiego,
czosnku,
oregano,
pieprzu i
soli. Osobiście ja ją uwielbiam i zawsze dodaje do meksykańskich potraw, więc polecam kupić. Wygląda tak : link
Cebulę i
czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, dodać
mięso mielone i podsmażać około 6 minut. Następnie dodać
pomidory z puszki oraz dolać trochę
przecieru pomidorowego, tak aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż sos będzie gęsty. Doprawić 2 łyżeczkami
kminu rzymskiego oraz
przyprawą do
chilli con carne. Ja używam dosyć sporo tej
przyprawy bo lubię gdy danie meksykańskie jest ostre i wyraziste. Gdy sos już zgęstnieje dodać odcedzoną
kukurydzę oraz
czerwoną fasolę. Całość doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Na ciepłą tortille nałożyć farsz oraz dodać
ser żółty, zwinąć i przysmażyć najlepiej w tosterze. Ja mam opiekacz firmy Russell Hobbs- link i jestem z niego bardzo bardzo zadowolona. Można również podgrzać w piekarniku lub na patelni grillowej, ale efekt będzie gorszy. Na koniec posypać
serem żółtym. Podawać można z różnymi dipami,
śmietaną, a najlepiej z
sałatką z
kapusty pekińskiej z
sosem czosnkowym.¡que aproveche!