Wykonanie
Chili con carne to idealna potrawa na okres jesienno-zimowy. Ma dużą ilość
mięsa i ostrrrre
przyprawy, które rozgrzeją nawet w największy mróz. ;-) Jest prosta w przygotowaniu, jedna z potraw, z którą zaczynałam moją kulinarną przygodę. Tak naprawdę każdy ma na nią inny przepis, dostosowany do gustu.
Chili con carne najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, dlatego kiedy zaplanujemy taki obiad, warto przygotować go wieczorem. :-)
500g
mielonego mięsa2
cebule (pokrojone w kostkę)2
papryki czerwone (pokrojone w kostkę)1 puszka
czerwonej fasoli (razem z zalewą)2 puszki
pomidorów2 łyżki
przecieru pomidorowego2 ząbki
czosnku (przeciśnięte przez praskę)1/2 puszki
kukurydzy (ja pomijam)2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
pomidorów w piórkach od
Przyprawy Świata
Gdynia2 łyżeczki
chili japanelo czerwonego od
Przyprawy Świata
Gdynia2
liście laurowe1 łyżeczka
kminu rzymskiego (kuminu)
sól,
pieprz,
papryka słodka - do smaku1. Podsmażamy
cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy
mięso mielone obsypane
papryką słodką,
chili japanelo,
pomidorami w piórkach, kuminem,
solą i
pieprzem. Smażymy do zarumienienia.2. Dorzucamy
paprykę, smażymy przez kilka minut.3. Do całości wlewamy
fasolkę wraz z zalewą,
pomidory w puszce, dodajemy
kukurydzę (można pominąć),
czosnek i
liście laurowe.4. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości
papryki. Można podlać
wodą, jeśli wyparuje zbyt szybko.5. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy
koncentrat pomidorowy.