ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak

Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak

nazwa

Wykonanie

/4 porcje/
2/3 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
800g dyni
3 plasterki cheddara
1/2 szklanki czarnych oliwek
200g świeżego szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
Dynię obrać i pokroić w niedużą kostkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Dynia powinna być półtwarda. Odstawić do ostudzenia.
Na talerzu ułożyć liście szpinaku. Posypać kaszą. Następnie położyć zimną dynię i oliwki. Posypać (porwanymi na nieduże kawałki) plastrami sera. Oliwę wymieszać dokładnie z syropem i solą. Przed podaniem polać nim sałatkę. Smacznego!
Źródło:http://enunplato.blogspot.com/2015/09/saatka-z-pieczona-dynia-i-kasza-peczak.html