Wykonanie
Trudno mi doprecyzować, co to właściwie jest... A to dlatego, że zastosowań to danie ma wiele! Może służyć jako
sałatka na ciepło, dodatek do obiadu, może też stworzyć zgrany duet z
makaronem, czy
ryżem. Nie lubię takich wynalazków nazywać
sałatką... ale nie mam lepszego pomysłu :D
Składniki (na jedną miseczkę, jak na zdjęciu):20 liści
buraków (
botwinki)1 średnia
cukinia2
cebule2 ząbki
czosnku3 liście świeżego
lubczykuodrobina
oliwysól morska,
pieprzPrzygotowanie:
Cukinię pokroić na kawałki,
cebule w kostkę,
czosnek posiekać i wrzucić na patelnię na odrobinę
oleju, dusić.
Botwinkę opłukać, usunąć łodygi i pokroić w paski, dorzucić do podgotowanej
cukinii z
cebulą i
czosnkiem, doprawić
solą i
pieprzem, wrzucić drobno pokrojony
lubczyk i dusić pod przykryciem kilka minut.Polecam też dodać
pestki dyni i
ziarna słonecznika. :)