ßßß Cookit - przepis na Dorada z oliwą z oliwek i czosnkiem

Dorada z oliwą z oliwek i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Witam, moi drodzy dziś prezentuję wam przepis na pieczoną doradę doprawioną oliwą z oliwek i czosnkiem. Doskonałe połączenie smaku z tą delikatną rybką. Gorąco polecam na piątkową rybkę.
Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku!
Składniki:
2 dorady
sól morska oraz pieprz
4 średniej wielkości ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Dorady oczyszczamy, dokładnie płuczemy oczyszczamy ( pozbywamy się pozostałych łusek i osuszamy. Następnie dorady nacinamy w 3 miejscach z każdej strony. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w doradach i w środek ryby. Następnie dorady nacieramy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem dokładnie z każdej strony oraz wewnątrz. Wkładamy dorady do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na 1 h i następnie wstawiamy do piekarnika na 30 min w temp 180. Po 30 min ściągamy pokrywę z naczynia włączamy opiekanie górne i trzymamy około 5 min.
Źródło:http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2015/02/witam-moi-drodzy-dzis-prezentuje-wam.html