Wykonanie
Witam, moi
drodzy dziś prezentuję wam przepis na pieczoną doradę doprawioną
oliwą z oliwek i
czosnkiem. Doskonałe połączenie smaku z tą delikatną
rybką. Gorąco polecam na piątkową
rybkę.Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku!Składniki:2 dorady
sól morska oraz
pieprz4 średniej wielkości ząbki
czosnkuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Dorady oczyszczamy, dokładnie płuczemy oczyszczamy ( pozbywamy się pozostałych łusek i osuszamy. Następnie dorady nacinamy w 3 miejscach z każdej strony.
Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w doradach i w środek
ryby. Następnie dorady nacieramy
oliwą z oliwek i doprawiamy
solą i
pieprzem dokładnie z każdej strony oraz wewnątrz. Wkładamy dorady do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na 1 h i następnie wstawiamy do piekarnika na 30 min w temp 180. Po 30 min ściągamy pokrywę z naczynia włączamy opiekanie górne i trzymamy około 5 min.