Wykonanie
W tym przepisie ilość
czosnku i
oliwy zależy tak na prawdę od tego w jakim słoiczku/słoiczkach chcemy zrobić nasz
czosnek. Mi na jeden mały słoiczek weszły dwie główki :)Taki
czosnek możemy wykorzystać do sałatek, na grzanki, do koreczków, lub po prostu jako samodzielną przekąskę. A dodatkowym plusem po zjedzeniu go, jest niesamowicie aromatyczna
oliwa, która zostaje nam w słoiczku. Ją także możemy wykorzystać np. do sałatki :)
Czosnek ten możecie zrobić z
rozmarynem, z
koperkiem, z
papryczką chili i innymi dodatkami. Ja jednak na początek chciałam zrobić bez dodatków i taki też Wam przedstawię dzisiaj. Ale na pewno będą pojawiały się u mnie jeszcze inne, smakowe słoiczki.Składniki:–
czosnek–
oliwa z oliwek–
pieprzPrzygotowanie:–
Czosnek dzielimy na ząbki i dokładnie obieramy.– Gotowe ząbki
czosnku wrzucamy do garnka, przyprawiamy
pieprzem i zalewamy
oliwą ( tyle ile będzie potrzeba do słoika ). Chwilę podgrzewamy, jednak nie za długo, by nie zagotować
oliwy.– Podgrzane ząbki
czosnku przekładamy do słoiczka, zalewamy ciepłą
oliwą, zakręcamy słoik i chowamy w ciemne miejsce. Ja słoiczek schowałam do szafki z
przyprawami.Dobrze by postał kilka dni w szafce, zanim zdecydujemy się go zjeść :)
Kategorie: